Weer nieuwe beloftes Microsoft voor overname Activision

Microsoft hoopt Britse blokkade voor de deal weg te nemen.

Microsoft heeft nieuwe toezeggingen gedaan om toestemming te krijgen voor de overname van Activision Blizzard, uitgever van games als Call of Duty en World of Warcraft. Daarmee hoopt het softwareconcern een einde te maken aan een Britse blokkade voor de deal ter waarde van 69 miljard dollar. Microsoft belooft onder andere om vijftien jaar lang af te zien van de rechten op games van Activision die via de cloud worden gestreamd.

Juist de grote macht die Microsoft zou krijgen op het vlak van games in de cloud baarde de Britse marktwaakhond CMA zorgen. Microsoft is zelf eigenaar van gamemerk Xbox, dat ook erg actief is met het streamen van videospellen via de cloud. De vrees ontstond dat Microsoft veel populaire spellen exclusief voor Xbox zou houden, ten nadele van gamers die bijvoorbeeld via de PlayStation spelen.

Om die zorgen weg te nemen heeft Microsoft nu toegezegd de komende vijftien jaar de rechten op de cloudgames te verkopen aan de Franse spellenuitgever Ubisoft. Maar die belofte geldt niet voor de rechten voor de verkoop in de Europese Unie, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

De Britse toezichthouder ging niet akkoord met een eerder overnamevoorstel van Microsoft, terwijl het bedrijf in bijvoorbeeld de Europese Unie al wel toestemming had gekregen. Nu kijkt de CMA of het softwarebedrijf en Activision Blizzard met het nieuwe voorstel alle bezwaren hebben weggenomen. “Dit is geen groen licht. We gaan nauwgezet en objectief na wat de impact op de concurrentie is van de aangepaste deal”, verduidelijkt CMA-topvrouw Sarah Cardell.

Microsoft verwacht voor 18 oktober uitsluitsel van de Britten. Dat is de verschoven deadline voor het afronden van de deal.
Nieuwe aandeelhouders nemen minderheidsbelang in impact investeerder Momentum Capital

Gerelateerde artikelen