‘Juist de coronacrisis biedt kansen voor M&A’

M&A is niet op sterven na dood, zoals in de media wel gesuggereerd wordt. Er liggen juist kansen, zeggen topexperts.

Elke crisis biedt kansen voor investeerders en andere bij fusies en overnames betrokken partijen. De coronacrisis is wat dat betreft bepaald geen uitzondering. Maar waar liggen die kansen dan? En wat betekent dat voor het fusie- en overnameklimaat? Het zijn enkele vragen die aan de orde komen tijdens het webinar 'Kansen voor M&A in coronatijd' op 23 juni. Aan de vooravond van het webinar gaan enkele panelleden erover in discussie. 

"In de media wordt een beeld geschetst alsof de M&A-markt zich op de bodem van een cyclus bevindt, alsof er geen geld is – kortom alsof M&A dood is", verzucht Robert Ruiter (Managing Director ING Corporate Finance). "Terwijl het tegendeel het geval is. Juist tijdens de coronacrisis is er volop activiteit. Niet alleen is er heel veel kapitaal dat aan het werk moet worden gezet; tevens zijn veel sluimerende proces-situaties versneld vloeibaar geworden. En daarom worden er deals gedaan." 

Althans het gebeurt steeds meer, preciseert Daniël Winkelman (partner Gilde Equity Management) "Toen de crisis net was uitgebroken, was dat uiteraard aanleiding voor veel partijen om zich te bezinnen en zich meer op zichzelf te richten dan op de kansen in de markt. Nu maken ze weer een draai naar buiten, en kijken ze naar de kansen die zich aandienen." 

Niet alle investeerders zijn al zo ver uiteraard, bevestigt Ruiter. "Het hangt ook een beetje af van de cultuur – in hoeverre is die echt ondernemend of meer risicomijdend? En investeerders die een portefeuille hebben zwaar getroffen is door de huidige crisis zullen voor nu intern gericht blijven. Maar er zijn duidelijk meer transacties dan tijdens de vorige crisis. Na 2008 viel de markt inderdaad ruim een jaar vrijwel stil, terwijl het sentiment nu een stuk optimistischer is, zeker richting de meer stabiele sectoren. "

Zinvol werk
Of al dat geld dat 'aan het werk wordt gezet' ook een zinvolle – lees: goed renderende – bestemming krijgt, is uiteraard een tweede. 

Vaak wel, zo blijkt. Er zijn kansen volop. Nog even afgezien van de investeringsmogelijkheden die 'distressed companies' bieden (het onderwerp van een eerder webinar), zijn er vooral kansen in sectoren als Software (genoemd worden o.a. Zoom, Mollie en andere fintech-bedrijven), Healthcare en Food (Deliveroo'). "Kansen in sectoren die niet groeien of krimpen vanwege de crisis en kansen in sectoren die minder geraakt worden of zelfs juist harder groeien door de crisis", zegt Leo Verhoeff (partner Simmons & Simmons en moderator van het webinar).

Jeroen Valk (Head of M&A bij EY) ziet ook dat dealactiviteit nu veelal gericht is op bedrijven die geen last hebben van de corona-crisis. “Bedrijven die hun winstgevendheid en groei op peil houden, krijgen nu juist meer interesse”, aldus Valk. “Denk aan ondernemingen actief in de voedselketen en in de technologiesector. Er zijn veel partijen met geld die er nu voor kiezen om in zulke bedrijven te investeren.”

Professional kan profiteren
Sectoren die het onverminderd lastig hebben zijn Non-Food Retail, de Bouw, de Horeca en de Vrijetijds-industrie. Al is generaliseren ook daar gevaarlijk: "Doe het zelf-zaken als Kwantum en Leenbakker floreren nu juist", weet Winkelman.

Voorlopige conclusie: er is geld genoeg en kansen te over om het voldoende winstgevend te investeren. Alleen moet dat wel met beleid gebeuren, sterker dan in de afgelopen vijf jaar het geval was, toen het veel makkelijker was om als investeerder kansen te grijpen. Dat is goed nieuws voor iedereen die zich laat voorstaan op zijn deskundigheid op M&A-gebied: de coronacrisis biedt de professional een extra kans, namelijk de kans om zich te bewijzen. 

>>> Schrijf u nu in voor deze unieke webinar <<<

Gerelateerde artikelen