‘Wanbeleid bij overname Xeikon door Bencis’

Rond de overname van het voormalige Euronext-beursfonds Xeikon door de Nederlandse private-equitygroep Bencis is op meerdere punten sprake geweest van wanbeleid. Dit concludeert onafhankelijk onderzoeker José Blanco Fernández na een opdracht van de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof, aldus het Financieele Dagblad.

Daarnaast heeft de middelgrote grafische onderneming in het Zeeuwse Eede ‘serieuze’ fouten gemaakt in haar beleid. Het rapport van Blanco Fernández is vlak voor het weekeinde openbaar gemaakt, aldus de krant.

De onderzoeker hekelt onder meer de belangenverstrengeling bij Xeikon door Gerard Cok. Die controleerde een meerderheidsbelang in Xeikon. Hij was zowel bij Xeikon als bij een dochteronderneming en de moedermaatschappij van Xeikon commissaris. Volgens Blanco Fernández oefende Cok ‘een beslissende invloed’ uit op de gang van zaken bij Xeikon. Mede door de rol van Cok is er volgens de onderzoeker grond voor ‘twijfels’ over de ‘fairheid van de prijs’ die minderheidsaandeelhouders van Xeikon uiteindelijk voor hun stukken betaald kregen door Bencis.

Het onderzoek was aangevraagd in een enquêteprocedure aangespannen door Recalcico Beheer van belegger Frans Faas. Hij heeft een claim van 22 miljoen euro via zijn stichting Xeikonclaim neergelegd bij onder meer Cok en het Belgische beursfonds Iep Invest.

Op 19 maart 2014 haalde Bencis de onderneming van de beurs, met hulp van Iep Invest, waar Cok ook commissaris is. Op 20 november 2015 verkocht Bencis Xeikon door aan de Flint Group. Een woordvoerder van Xeikon benadrukte desgevraagd tegen het Financieele Dagblad, in een eerste reactie, dat de onderzoeker de ratio achter de overname van Xeikon door Bencis volledig onderschrijft. Hij wijst er ook op dat de Ondernemingskamer nog aan zet is om te oordelen of daadwerkelijk sprake is van wanbeleid.

 

(AFN)

Gerelateerde artikelen