Waarschuwing voor gevolgen van verbod op private equity in de zorg
De Nationale Geneesmiddelen Monitor (NGM) waarschuwt voor mogelijke negatieve gevolgen van een wetsvoorstel dat private equity in de zorg wil verbieden. Volgens de NGM dreigen zorginstellingen in Nederland financiële problemen te krijgen en kan zorggeld naar het buitenland vloeien als private investeringen worden beperkt.
Twee weken geleden nam de Tweede Kamer een motie aan om private equity in de zorg te verbieden, ingediend door de SP. Minister Agema verwierp een eerder soortgelijk voorstel, met de stelling dat private equity essentieel is voor een goed functionerende zorgsector. Volgens haar speelt privaat kapitaal een belangrijke rol in de financiering van ongeveer dertig procent van de Nederlandse zorginstellingen, waaronder landelijke en regionale ketens die zorgen voor een snelle toegang tot zorg zoals heupoperaties en oogzorg.
Verlies van kapitaal en verschraling van de zorg
Prof. dr. Mark Nuijten, gezondheidseconoom, en Martin van Putten, co-voorzitter van de NGM, stellen dat een verbod op private equity kan leiden tot langere wachtlijsten, minder innovatie en een verschraling van de zorg. Nederlandse private investeerders dreigen zich terug te trekken uit de zorg, wat zou kunnen resulteren in de verkoop van zorginstellingen aan buitenlandse partijen. Dit zou betekenen dat miljarden aan zorggeld Nederland verlaten, zonder dat de Nederlandse zorgsector hiervan profiteert.
Daarnaast zou de situatie de concurrentiepositie van Nederlandse zorginstellingen verslechteren, aldus de NGM. Buitenlandse partijen zouden in een sterke positie komen om zorginstellingen tegen lage prijzen over te nemen. Dit kan ook leiden tot minder investeringen in innovatieve zorgoplossingen, wat de zorgkwaliteit negatief kan beïnvloeden.
De NGM benadrukt dat private equity een belangrijke rol speelt bij het efficiënter maken van zorginstellingen, vaak tegen lagere kosten dan reguliere ziekenhuizen. Ook zorgverzekeraars vrezen dat zij zonder private investeringen niet aan hun zorgplicht kunnen voldoen.
De NGM roept het nieuwe kabinet op om de rol van private equity in de zorg te versterken, in plaats van te beperken. Volgens hen kan private kapitaal bijdragen aan het financieel gezond maken van ziekenhuizen en het verbeteren van de kwaliteit en efficiëntie van de zorg.