Waarom een telecombedrijf een bank in de etalage zet

De onlinebank van Orange wordt verkocht aan PNB Paribas.

Een telecombedrijf dat een retailbank in de aanbieding heeft? In Frankrijk is het echt waar. De Franse telecomaanbieder Orange onderhandelt met BNP Paribas over de verkoop van zijn bankactiviteiten. 

Sinds 2016 houdt Orange, het grootste telecombedrijf van Frankrijk, er een onderdeel op na dat online bankieren aanbiedt. Zeven jaar geleden stapte de Fransoos in Groupama Banque, waarvan het een meerderheidsbelang verwierf. De toenmalige CEO zag de aankoop destijds als een strategische zet.

De bankactiviteiten, omgedoopt tot Orange Bank in 2017, bestaan uit spaarrekeningen, consumentenkredieten en verzekeringen. Het bedrijf slaagde erin om bijna twee miljoen klanten te krijgen in Frankrijk en Spanje. Er werken achthonderd mensen. Orange Bank werd echter een blok aan het been van het telecombedrijf, goed voor ruim een miljard euro aan verlies.

Orange schakelde fusie- en overnamebedrijf Lazard in om de bankactiviteiten te verkopen. Aanvankelijk lukte dat niet, maar nu zijn er toch exclusieve onderhandelingen met BNP Paribas. Wat Orange Bank gaat kosten is niet bekendgemaakt.

Gerelateerde artikelen