Waarderingen van Europese private bedrijven blijven sterk

Lincoln International heeft zijn European Valuation Insights voor het derde kwartaal gepubliceerd.

De analyse is gebaseerd op een beoordeling van meer dan 260 door private equity gesteunde Britse en Europese bedrijven uit het middensegment uit zijn eigen database. De bedrijven hadden de afgelopen twaalf maanden een gemiddelde EBITDA van 32 miljoen euro en zijn actief in de sectoren: zakelijke dienstverlening, consumenten, gezondheidszorg, industrie en technologie, media en telecommunicatie.

Uit de analyse blijkt dat de waarderingen van Europese middelgrote bedrijven robuust blijven. Hoewel de bedrijfswaarde/EBITDA-multiples over het geheel genomen marginaal daalden van 12,2x in het tweede kwartaal van 2023 naar 12,0x, bleven ze boven het driejarige gemiddelde van 11,7x. De consumentensector was de enige sector die onder het driejaarsgemiddelde daalde (10,6x versus 11,0x), als gevolg van het zwakkere sentiment als gevolg van het aanhoudende inflatieklimaat.

Ongeveer 84 procent van de particuliere bedrijven in Europa genereerde een omzetgroei op jaarbasis en ongeveer 61 procent kende een EBITDA-groei op jaarbasis. “Ondanks het zeer uitdagende economische en geopolitieke klimaat zijn de door private equity gesteunde Europese bedrijven uit het middensegment goed blijven presteren, met een positieve omzet- en EBITDA-groei, zij het met licht dalende tarieven. Hun robuuste waarderingen weerspiegelen hun sterke prestaties”, aldus Richard Olson, Managing Director van de European Valuations & Opinions Group van Lincoln International.

“Potentiële wanbetalingen op convenanten waren vooral het gevolg van rentestijgingen, en niet van dalende winsten, en kredietnemers en kredietverstrekkers hebben problemen proactief aangepakt door leningdocumenten aan te passen, voornamelijk door prijsaanpassingen, looptijdverlengingen en sponsorinfusies”, vervolgt Olson.

“Op het gebied van fusies en overnames bleven de gedempte activiteit en afnemende acquisitie- en leverage-multiples de waarderingen in het derde kwartaal overstijgen, maar we verwachten dat een grotere rentezekerheid, zij het op hogere niveaus, een katalysator zal zijn voor het deblokkeren van de dealflow in 2024. Veel verkopers zullen waarschijnlijk moeten accepteren lagere acquisitie-multiples en een lagere schuldenlast, maar over het algemeen zouden sterke fundamentele financiële prestaties deze impact moeten compenseren.”

Related articles