Overstap van legacy naar state-of-the-art IT is gamechanger voor waardering

Voor investeerders is verouderde IT een rode vlag. Het betekent dat processen inefficiƫnt zijn ingericht en de besluitvorming suboptimaal verloopt. Dat het management heeft vastgehouden aan oude systemen zegt ook iets over de professionaliteit van een organisatie. Tussen ondernemingen die draaien op oude systemen en ondernemingen die met hun IT bij de tijd zijn, kan daardoor een flink verschil in waardering ontstaan. De overstap naar state-of-the-art IT is daarom een gamechanger.

Tussen bedrijven zijn grote verschillen als het gaat om investeringen in IT. Waar sommigen al proactief hebben geïnvesteerd en meer toekomstbestendig zijn, draaien anderen nog op systemen van begin deze eeuw of zelfs ouder. Vanuit het perspectief van de investeerder is er een groot verschil tussen deze groepen, vertelt Thibault Thevissen. Hij is Associate Director bij Carlyle Europe Technology Partners, een fonds dat investeert in kleine en middelgrote technologiebedrijven in Europa van de wereldwijde investeringsmaatschappij Carlyle.

De meest duidelijke oorzaak van dat verschil is dat na aankoop een investeringsslag nodig zal zijn. “Dat brengt kosten met zich mee, maar ook risico’s. Het zorgt voor afleiding. Je haalt mensen los van hun dagelijkse taken en ze moeten zich deels richten op het begeleiden van interne IT-projecten.”

Cash vrijspelen
Door aan de slag te gaan met de IT kunnen veel bedrijven vaak grote efficiencyslagen maken, weet CFO Marius Haverkamp van HSO. HSO is een business transformatie partner die gebruik maakt van de volledige kracht van Microsoft-technologie en een portfoliobedrijf van Carlyle Europe Technology Partners. “Wij hebben klanten die nog op legacy IT zitten en daardoor niet goed kunnen inschatten hoeveel ze moeten uitleveren. Om te zorgen dat ze altijd kunnen leveren aan afnemers zorgen ze dat ze meer dan voldoende op voorraad hebben. Daardoor gaat er veel cash in voorraden zitten.”

Hij heeft gezien dat klanten na de overstap dankzij de inzet van onder andere data intelligence hun voorraden tot wel vijftig procent naar beneden konden brengen. “Bij bedrijven met een paar miljard euro omzet, heb je het dan over een enorme vrije kasstroom. Dat is iets dat telt voor investeerders.”

Kwaliteit besluitvorming verbeteren met state-of-the-art ICT
Een ander aspect dat voor investeerders zwaar weegt is de kwaliteit van de besluitvorming, stelt Thevissen. Een toekomstbestendig IT-systeem kan die ondersteunen. “Je weet veel beter of je dingen goed of slecht doet. Het is moeilijk om dit te kwantificeren, maar dat is wat mij betreft het belangrijkste als het gaat om het toekomstbestendig maken van IT.” Als investeerder kan hij al in de due diligence zien waar een onderneming staat. “Wij stellen dan een vraag en aan de hand van de tijd die het kost om die te beantwoorden krijgen we daar een gevoel bij.”

Als er nog geen stappen zijn gezet om de IT toekomstbestendig te maken zegt dat ook iets over de cultuur binnen een organisatie, gaat hij verder. “De eerste vraag is dan waarom dat nog niet is gebeurd. Wat zegt dat over de mensen die leiding geven en de formalisering van processen? Het is een keuze geweest van het managementteam om nog niets te doen en dat betekent misschien dat daar ook een vervanging of uitbreiding moet plaatsvinden. Als investeerder pas je dan een discount toe.”

Haverkamp ziet dat ook. “Als men al procesmatig denkt en weet dat IT nodig is om te kunnen groeien geeft dat meer vertrouwen dan als een bedrijf nog op software uit midden jaren negentig zit. Dat zegt iets over de mindset.”

Driver om stap te zetten richting nieuwe systemen
Die mindset is altijd belangrijk op het moment dat een organisatie de overstap naar een nieuw systeem overweegt, legt de CFO uit. “IT-implementatie is niet goedkoop, je hebt het over meerdere miljoenen. Daarom beginnen wij altijd met de vraag ‘waarom wil je dit?’ Er moet echt een driver zijn, bijvoorbeeld dat de onderneming de wens heeft om internationaal te groeien of om klaar te zijn voor een volgende stap in een buy-and-build strategie. Het gaat er dan om welke stappen je moet nemen met de interne processen en hoe IT daarbij kan ondersteunen.”

Voor private equity investeerders is groeipotentieel en de mogelijkheid om groei te realiseren met overnames een belangrijke factor. De IT is een voorwaarde om dat mogelijk te maken, zegt ook Thevissen: “Je wil een overgenomen partij zo snel mogelijk op je eigen systemen zetten zodat je controle hebt en de besluitvorming kan sturen. Daarvoor moeten systemen schaalbaar zijn en internationaal werken. Heb je dat niet op orde, dan draait een deel van de business gewoon op vertrouwen en opschalen is dan lastig.”

Behoefte aan flexibiliteit
Ten opzichte van tien of twintig jaar geleden hebben bedrijven veel meer behoefte aan flexibiliteit en de mogelijkheid om snel te kunnen schakelen, vult Haverkamp aan. “Je ziet dat als bedrijven iets willen doen, het nu veel sneller gaat dan vroeger. Als ze naar het buitenland gaan of overnames doen laten ze niet alles meer eerst vijf jaar op oude systemen draaien. Het moet ter plekke meteen aangepast worden.”

Daarnaast combineren ondernemingen steeds vaker verschillende soorten activiteiten en diensten. “Wij hebben steeds meer klanten die niet in één hokje passen. Bedrijven die produceren doen ook een beetje handel en doen ook projecten. Die willen daarvoor niet moeten kijken naar een andere IT-oplossing, ze willen dat er één aanbieder is met één platform, die ze makkelijk kunnen opschalen.”

De overstap naar state-of-the-art IT is een traject van meerdere jaren dat een flinke inspanning vraagt. Als ondernemingen ermee aan de slag gaan met de juiste mindset is het die inspanning honderd procent waard, concludeert Haverkamp. “Als je de legacy IT dan hebt vervangen door nieuwe systemen en het managementteam en de organisatie vernieuwing ademt, dan kun je de groei aan. Je kunt dat niet in een percentage of bedrag uitdrukken maar het is een enorme gamechanger.”

Lees hier ook de whitepaper 'IT is bepalend voor een succesvolle fusie of overname' van HSO 
 

Related articles