Waarde van M&A-deals verder onderuit in het derde kwartaal

In de VS werpen waakhonden steeds vaker blokkades op voor deals.

Wereldwijd is de waarde van fusies en overnames in het derde kwartaal gedaald met bijna twintig procent. Daarmee ging de neergang na bijna twee jaar nog sneller. In Europa daalde de waarde van M&A op kwartaalbasis met 18,3 procent en op jaarbasis met bijna een kwart (23,5%).

Dat constateert het internationale databureau PitchBook in een analys van het derde kwartaal van dit jaar. Wereldwijd daalde het aandeel van private equity in fusies en overnames tot 33,1 procent, een daling met 4,8 procentpunten.

Toch tekenen van herstel

Het is het tweede jaar van achteruitgang, nadat het aandeel van private equity tien jaar op rij groeide. Wereldwijd vertoont de waarde voor M&A echter toch enkele tekenen van stabilisatie. De waarde van bedrijven ten opzichte van de omzet en de EBITDA is toegenomen in de deals van het vorige kwartaal.

Verdubbeling deals in financiële dienstverlening

Deals in de Europese financiële dienstverlening zijn op jaarbasis bijna verdubbeld in het derde kwartaal (93,1%) in termen van dealwaarde. Als gekeken wordt naar aantallen deals in de financiële dienstverlening, dan groeiden die met ruim een kwart in het derde kwartaal. Volgens PitchBook is dat het gevolg van consolidaties die voortvloeien uit het verkrappen van het monetaire beleid in Europa.

Aangevochten door autoriteiten VS

In de VS zullen steeds meer deals worden aangevochten door de autoriteiten, zo voorspelt PitchBook verder. De eisen die worden gesteld aan verantwoorde concurrentieverhoudingen worden daar steeds strenger. Dat leidt tot overnames en fusies die steeds complexer worden. Steeds vaker vechten waakhonden een deal aan bij de rechter. Maar er is ook hoop: autoriteiten worden voortdurend teruggefloten door rechters bij het blokkeren van een deal.

Lees ook: 5 positieve ontwikkelingen in Europees private equity

Gerelateerde artikelen