Dealvraag blijft groot ondanks economische instabiliteit

Dealmakers noteerden het op twee na hoogste halfjaarlijkse volume afgeronde deals ooit, maar volatiliteit kan ervoor zorgen dat fusies en overnames in de komende maanden worden verstoord.

Dat blijkt uit WTW’s Deal Performance Monitor die ieder kwartaal uitkomt. 

De resultaten: 
– Wereldwijd M&A volume op twee na hoogste ooit in de eerste zes maanden van 2022.
– M&A in Azië (APAC) presteert beter dan in de rest van de wereld.
– M&A in Noord-Amerika blijft achter met -6,1pp, M&A in Europa met -5,9pp.
– Vergeleken met vorig jaar duurt het langer voor transacties in 2022 zijn afgerond

Berichten dat de M&A activiteit wereldwijd op een laag pitje staat lijken voorbarig. Dealmakers noteren het op twee na hoogste aantal afgeronde deals in een eerste halfjaar sinds WTW in 2008 met haar onderzoek naar M&A is begonnen. Volgens de analyse op basis van de Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM) van WTW werden er 441 deals afgerond in H1, 2022. Alleen in 2021 (toen waren het er 484) en in 2015 waren dat er meer. 

De criteria die WTW hanteert zijn dat de deal minstens 100 miljoen dollar in waarde moet vertegenwoordigen, de deal afgerond moet zijn in H1, 2022 en de koper minder dan 50 procent van de aandelen in bezit had voorafgaand aan de acquisitie. Onder deze criteria zijn er in Noord Amerika 220 deals afgerond, in Europa 102 deals en in Azië 96 deals. Alle regionale kopers, behalve die in Azië (APAC), presteerden daarmee ondermaats in H1 2022.

Het aantal megadeals (met een waarde van meer dan tien miljard dollar) is in de eerste helft van 2022 wel gestegen tot twaalf, vergeleken met tien in dezelfde periode vorig jaar. Bedrijven hebben zich daarmee niet laten afschrikken om de grotere deals af te ronden die tijdens de post-pandemische boom waren gepland en aangekondigd.

Desondanks zijn M&A-prestaties in H1 duidelijk beïnvloed door de stijgende inflatie, de stijgende rente, de geopolitieke spanningen en de aanhoudende Covid-19 pandemie. Volgens het onderzoek van WTW hebben kopers het in de eerste zes maanden van 2022 met -4,8pp minder goed gedaan dan de markt in het algemeen, op basis van de aandelenkoersontwikkeling.

Gabe Langerak, hoofd van Corporate M&A Consulting voor Europa bij WTW, zegt: "Hoewel er dit jaar een vertraging is opgetreden in het deal tempo, na het record tempo van 2021 blijft de pijplijn zeer gezond, mede dankzij booming markten en wijdverspreide stimuleringsmaatregelen tijdens de pandemie. Daarentegen wordt het moeilijker om deals uit te voeren als gevolg van toegenomen volatiliteit en macro-economische zorgen."

De gemiddelde tijd om een deal te sluiten is dan ook toegenomen in 2022. Ruim 60 procent van de transacties nam tijdens de eerste zes maanden meer dan 70 dagen in beslag (de gemiddelde tijd tussen aankondiging en afsluiting), vergeleken met 54 procent in de eerste helft van 2021. In tegenstelling tot vorig jaar, toen de concurrentie voor activa hevig was en dealteams aan de acquirerende zijde moesten werken met verkorte due diligence-periodes om concurrerend te blijven in het biedingsproces, heeft de volatiliteit van de markt in 2022 de risico’s voor kopers vergroot, wat pleit voor voorzichtigheid en meer due diligence.
 

Gerelateerde artikelen