Voormalig Bencis-partner Rob van der Laan wil zich met ‘ondernemend fonds’ onderscheiden

De onlangs opgerichte investeringsmaatschappij NewPort Capital presenteert een nieuw private-equityfonds. “Binnen enkele maanden hebben we 90 procent van de target opgehaald.”

Nederland is een nieuwe participatiemaatschappij rijker. Medio september maakte Rob van der Laan, ex-Bencis en Boer & Croon, bekend een nieuw investeringsfonds op te tuigen. NewPort Capital wil minimaal 50 miljoen euro aan vers kapitaal ophalen. Met de betrokkenheid van ruim 25 ondernemers claimt NewPort ‘oprecht een ondernemende investeerder’ te zijn. NewPort, gevestigd te Amsterdam, richt zich op investeringen in Nederlandse ondernemingen met een operationele jaarwinst van 2 tot 7 miljoen euro. De sectorfocus reikt van de food- en maakindustrie tot de financiële en zakelijke dienstverlening.

M&A Community, dat onder de indruk is van de prestaties van private equity dit jaar, schotelde Van der Laan een aantal vragen voor.

Waarom ben je NewPort begonnen?
“Ik wilde een ondernemend private-equityfonds opzetten met de focus op bedrijven met een ondernemingswaarde tussen de 10 en 40 miljoen euro. Dat segment is nog relatief onderbelicht. Een groot aantal pe-partijen heeft de focus op 30-40 miljoen tot 150 miljoen euro, met een sweet spot van 50 miljoen tot 100 miljoen euro ondernemingswaarde. Daar is het best druk, dus veel concurrentie en auctions. Daarnaast zijn vrijwel alle partijen in dat segment in belangrijke mate gefinancieerd door institutionele investeerders, waarmee zij zich moeilijker (van elkaar) kunnen onderscheiden.”

Was het eerste fonds snel overschreven?
“Binnen enkele maanden hebben we – zonder institutionele investeerders – meer dan 90 procent van de target opgehaald. Gezien de interesse volgt er binnenkort een volgende closing, waarmee we naar verwachting over de target van 50 miljoen euro heen zullen gaan.”

Waarom is NewPort, zoals in het persbericht stond, een 'welkome aanvulling op het private-equitylandschap'?
“We hebben een professioneel en ervaren team, met de focus op midmarket-ondernemingen. We zijn volledig gefinancieerd door ondernemers uit een breed aantal sectoren, waarmee er daadwerkelijk sectorkennis aanwezig is.”

Heb je al bedrijven op het oog?
“De pipeline is goed gevuld; we praten met meer dan twintig paritjen. Op dit moment hebben we een eerste LOI (intentieverklaring bij overname) getekend.”

Wat wil je in het eerste jaar bereiken?
“De lichten staan op groen, wij verwachten onze eerste investering voor het einde van het jaar te kunnen realiseren. Maar dat weten we pas echt aan het einde van dit jaar…"

 

Gerelateerde artikelen