Voetbalclub NAC Breda verkocht aan eigen mkb

Na het afpoeieren van Arabische sjeiks gaat de deal nu naar Brabantse ondernemers.

Een groep lokale ondernemers neemt de aandelen over van de Bredase voetbalclub NAC. De ondernemers, werkend onder de naam NAC=Breda, betalen zeven miljoen euro voor de club en zetten daarnaast een investeringsfonds op van minimaal vijf miljoen euro.

Dat meldt Omroep Brabant, die verwijst naar een vertrouwelijke brief aan alle aandeelhouders van de NAC. De verwachting is dat komende week de handtekening onder het koopcontract wordt gezet. 

De voetbalclub, die uitkomt op het tweede niveau van het betaald voetbal (de eerste divisie) staat al langer in de etalage. Een bod van een Arabische investeerder – tevens eigenaar van de voetbalgigant Manchester City – belandde op het laatste moment in de prullenbak. Vooral onder supporters kon deze deal geen genade vinden. Begin dit jaar waren er ook signalen dat eigenaar Karel Vrolijk de aandelen zou verkopen aan een bouwbedrijf.

NAC=Breda wil de aandelen onderbrengen in een onafhankelijke stichting, waarna ze uiteindelijk weer in het bezit van de voetbalclub zelf moeten komen, aldus Omroep Brabant. Daarnaast richten de kopers een investeringsfonds op waar nu een bedrag van 5 miljoen euro in zou zitten. NAC kan via een achtergestelde lening geld uit het fonds halen. Volgens de regionale omroep is de rente dan anderhalf procent en de looptijd van de lening vijftien jaar. De eerste tien jaar zou er geen aflossingsplicht zijn. 

De deal moet nog worden goedgekeurd door de gemeente Breda, de RvC en de KNVB.

Gerelateerde artikelen