Vodafone en Ziggo onderzoeken joint venture

Vodafone is in gesprek met Liberty Global, het moederbedrijf van kabelmaatschappij Ziggo, over mogelijke samenwerking in Nederland. Dat liet de Britse telecomreus dinsdag weten naar aanleiding van 'recente speculaties in de media'. Vodafone en Liberty Global bekijken of het haalbaar is de Nederlandse activiteiten samen te brengen in een joint venture.

De telecombedrijven onderhandelden vorig jaar ook al over een mogelijke combinatie van bepaalde bedrijfsactiviteiten. Die gesprekken werden evenwel in september zonder resultaat beëindigd.

Een krachtenbundeling van Vodafone en Ziggo zou een tweede speler in Nederland opleveren die zowel vaste als mobiele telecomdiensten kan aanbieden via eigen netwerken die landelijk dekkend zijn. Op dit moment heeft alleen KPN daarvoor de technologie in huis.

Totaalpakketten met zowel vaste als mobiele telefonie, internet en televisie worden steeds populairder. Om die te kunnen aanbieden moet Ziggo nu netwerkruimte voor mobiele telefonie huren bij Vodafone, dat op zijn beurt afhankelijk is van de infrastructuur voor vaste telefonie en internet van KPN.

Er zijn meer landen waar de activiteiten van Vodafone en Liberty Global elkaar zouden kunnen aanvullen. De huidige gesprekken gaan echter uitsluitend over een joint venture in Nederland, schrijft Vodafone in een verklaring. ‘Het is niet zeker of en wanneer er een overeenkomst wordt bereikt.’

(ANP)

Gerelateerde artikelen