VNO-NCW zet vraagtekens bij wetsvoorstel telecom

Wet geeft minister bevoegdheid overname Nederlandse telecombedrijven tegen te gaan.

Ondernemersorganisatie VNO-NCW zet vraagtekens bij de voorgestelde wet om vitale delen van de telecom-infrastructuur en dienstverlening te beschermen. Het gaat de organisatie er dan vooral om of de minister nu niet te ruime bevoegdheden krijgt.

De voorgestelde Wet Ongewenste Zeggenschap Telecommunicatie (WOZT) is mede tot stand gekomen door de discussie rond het Chinese bedrijf Huawei, dat door bepaalde partijen van spionagepraktijken wordt beticht. Het wetsvoorstel geeft volgens VNO-NCW de minister van Economische Zaken de bevoegdheid om voor een overname van een Nederlandse telecombedrijf te gaan liggen als sprake zou zijn van een mogelijke bedreiging van het publieke belang. Dat kan ook achteraf. Daarmee zou misbruik van de telecom-infrastructuur moeten worden voorkomen.

VNO-NCW wijst erop dat Nederland beschikt over een stabiel hoogwaardig internet dat mede is ontwikkeld door buitenlandse bedrijven. Verder zorgt de mogelijkheid tot ingrijpen achteraf er volgens de organisatie mogelijk voor dat buitenlandse bedrijven investeringen niet willen doen.

Gerelateerde artikelen