VNC ziet topman Geert Schaaij afzwaaien en kondigt acquisities aan

Topman Geert Schaaij vertrekt als topman bij Verenigde Nederlandse Compagnie (VNC). Dat werd woensdag bekendgemaakt, bij de aankondiging dat het bedrijf drie andere ondernemingen over gaat nemen.

Door de aankoop van DegroSolutions, Corilus Veterinary Nederland en CV België, die wordt betaald door de uitgifte van twee miljoen nieuwe aandelen tegen een prijs van 2,50 euro per aandeel aan eigenaar Mark Logtenberg, wijzigt de aandeelhoudersstructuur van VNC. Logtenberg ziet zijn belang groeien tot 60 procent. Hij verkocht eerder al DGB, DGB energie en Renewables aan VNC.

Opvolger
De deelneming van Schaaij zakt door verwatering naar 30,1 procent. Een opvolger van Schaaij is niet benoemd, de raad van commissarissen zal een tijdelijke bestuurder aanstellen. Verder treedt Ron van Veldhoven terug uit de raad van commissarissen, terwijl Logtenberg de voorzitter van deze raad zal worden.

Schaaij zal inhoudelijk niet meer betrokken zijn bij VNC, zo zei hij tegen AFN. Hij liet het bedrijf in 2015 ontstaan via een omgekeerde overname van de lege beurshuls Roto Smeets. Op termijn wil Schaaij zijn belang afbouwen, maar gezien de afgesproken periode dat hij zijn aandelen niet mag verkopen is hij 'voorlopig nog wel aandeelhouder'.

Omgekeerde overname
Volgens Schaaij is hij, door de aankoop van de drie bedrijven, niet meer van toegevoegde waarde voor VNC. "Je kunt het eigenlijk ook wel een omgekeerde overname noemen door Logtenberg. Dit is het beste voor de onderneming'', zei hij.

De over te nemen bedrijven, de transactie wordt naar verwachting in het derde kwartaal afgerond, zullen volgens VNC waarschijnlijk dit jaar nog een positieve bijdrage aan het bruto bedrijfsresultaat (ebitda) leveren. VNC rekent voor 2017 nu op een ebitda-resultaat van 2,1 miljoen euro.

Bron: AFN

Lees ook:
VNC ondervindt problemen bij inpassen acquisities

Gerelateerde artikelen