Vleesvervangermaker Vivera in Braziliaanse handen

De Nederlandse maker van vleesvervangers Vivera komt in Braziliaanse handen. Vleesverwerker JBS uit het Zuid-Amerikaanse land telt 341 miljoen euro neer voor het bedrijf uit Holten. Vivera was in handen van investeerder Gilde Equity Management.

De overname van Vivera geeft JBS toegang tot de Europese markt voor vleesvervangers waar het Nederlandse bedrijf een goede positie heeft. Producten van Vivera liggen in 25 Europese landen in de supermarkt. JBS heeft al andere merken voor vleesvervangers zoals Seara Incrível en het Amerikaanse Planterra OZO.

Vivera begon als een onderdeel van vleesverwerker Enkco, maar uiteindelijk werd het vleesbedrijf in 2019 afgestoten. Inmiddels heeft de onderneming meer dan vijftig soorten vleesvervangers, drie fabrieken en een eigen centrum voor ontwikkeling en onderzoek. Het bedrijf behoudt zoveel mogelijk zelfstandigheid, stelt JBS. Wel kan gebruik worden gemaakt van kennis en technologie die al bij het Braziliaanse bedrijf aanwezig is.

In september kondigde Vivera nog aan fors te willen investeren. De overname door JBS moet daarbij helpen, aldus topman Willem van Weede. Volgens hem heeft Vivera na de overname meer middelen en mogelijkheden om de huidige sterke groei en de uitbreiding verder te versnellen.

Vorig jaar rekende Vivera op een omzet van ongeveer 85 miljoen euro en dat moet gaan stijgen naar ruim 250 miljoen euro in 2025. Van ongeveer 400 werknemers wil Vivera in diezelfde periode groeien naar bijna 800 mensen. JBS heeft meer dan 245.000 werknemers waarvan ruim de helft in Brazilië.

Adviseurs bij deze deal:

JBS
Deloitte (Financial Due Diligence)
Barclays (M&A Advisory)
Jones Day (Legal Advisory Corporate M&A)

Vivera
Houlihan Lokey (M&A Advisory)
Rabobank (M&A Advisory)
Loyens & Loeff (Tax & Legal Advisory)

Gerelateerde artikelen