Vivendi verkoopt 10% belang in Universal Music Group

Vivendi en Tencent consortium akkoord over verkoop 10% Universal Music Group.

Korte beschrijving van de deal 
Eind januari 2021 heeft Vivendi de verkoop afgerond van een additionele 10% van het aandelenkapitaal van Universal Music Group (UMG) aan een door Tencent geleid consortium, op basis van een entreprise value van €30 miljard voor 100% van UMG. Als gevolg daarvan bezit het door Tencent geleide consortium nu 20% van UMG. 

Tencent had een optie op een additionele 10% verworven bij de eerdere aankoop van een 10% belang in december 2019. 

UMG is 's werelds grootste muziekonderneming en bestaat uit een Amerikaanse tak gevestigd in Santa Monica en een Nederlandse tak die in Hilversum is gevestigd. UMG vertegenwoordigt artiesten als Drake, U2, The Rolling Stones, Lil’ Kleine, Marco Borsato, Anouk, The Beatles, Kensington en Ariana Grande. 

Loyens & Loeff trad op als juridisch en fiscaal adviseur voor Vivendi. Het team bestond uit Michel van Agt, Bastiaan Cornelisse, Wouter Kros, Stijn Werdmölder, Gerco van Eck, Jeannette van Rees (Corporate / M&A), Marcel Buur, Gerjan van Eijk en Sandrine Lekkerkerker (Tax), Maureen te Poel and Gina Hensen (Employment). 

Rationale achter de deal 
Volgens een persbericht van Vivendi van februari 2021 dringen institutionele aandeelhouders al enkele jaren aan op een opsplitsing of uitkering van UMG om de “conglomorate discount” van Vivendi te verminderen. 

Om een positieve reactie op dit verzoek te overwegen, wenste Vivendi een fair value voor UMG, van tenminste EUR 30 miljard, te verkrijgen. Door de transacties met Tencent op basis van deze waardering is Vivendi in staat gesteld een distributie van 60% van het aandelenkapitaal van UMG onder de aandeelhouders van Vivendi te overwegen. 

Gevolgen voor stakeholders 
De participatie door Tencent zal UMG in staat stellen haar activiteiten in Azië verder te ontwikkelen. Vivendi heeft bovendien bekend gemaakt dat zij door de transacties met Tencent nu kan toewerken naar een beursnotering van UMG aan Euronext Amsterdam. De voorgenomen transacties moeten nog goedgekeurd worden door onder andere de aandeelhoudersvergadering van Vivendi. 

Algemene informatie 
– Datum bekendmaking: 29 januari 2021 
– Waarde transactie: 3 miljard EUR 
– Koper: Tencent-led consortium 
– Target: Universal International Music BV 
– Verkopers: Vivendi SE 

Gerelateerde artikelen