Vitesse: acht overnames en toch kopje onder

Na acht hele en halve overnames in vijftien jaar is het einde oefening voor Vitesse als profclub in het betaald voetbal. De onafhankelijke licentiecommissie van de KNVB heeft opnieuw besloten de licentie van betaaldvoetbalorganisatie Vitesse in te trekken. De club bungelt al jaren, geplaagd door schulden en wanorde.
Dit keer lijkt Vitesse reddeloos verloren. Dit omdat de club uit Arnhem structureel en over een langere periode het licentiesysteem heeft omzeild en ondermijnd en dat volgens de licentiecommissie nog steeds doet. Vitesse kan in beroep tegen het besluit.
Daarmee eindigt een langdurige overnamesoap in het betaald voetbal in een anticlimax. Die begon met de verkoop van de aandelen door Maasbrecht Schouten in 2010. De laatste deal – nummer acht – zat eraan te komen, maar voor het zover was, is de proflicentie afgenomen.
- 2010: Overname door Merab Jordania (Georgische zakenman)
- 2013: Overname door Alexander Chigirinski (Russische miljardair)
- 2018: Overname door Alexander Oyf (Oyf Sports Group, Rusland)
- 2024: Aandelen naar de Stichting Vitesse voor Altijd
- 2024: Overname door Coley Parry (Common Group, VS) geblokkeerd
- 2024: Overname door Guus Franke (Axiom Partners) ketst af
- 2024: Aandelen naar vijf buitenlandse aandeelhouders
- 2025: Overnameplannen door Sterkhouders (regionale ondernemers)
Vitesse werd in mei al op de hoogte gesteld van het voornemen van de licentiecommissie van de KNVB om de clublicentie in te trekken. In een hoorzitting heeft Vitesse zijn visie gegeven, maar die heeft de licentiecommissie niet overtuigd.
Het is niet de eerste keer dat de KNVB het noodlijdende Vitesse de licentie ontneemt. In het voorjaar van 2024 gebeurde dat ook al, maar de club wist het onheil af te wenden door allerlei toezeggingen te doen. Vitesse kampte toen met een schuld van 19 miljoen euro.
De club is vervolgens aan de slag gegaan om nieuwe eigenaren te vinden voor een gezonde toekomst. Onlangs bereikte een groep regionale ondernemers, verenigd in de Sterkhouders, overeenstemming om alle aandelen van Vitesse over te nemen.
De licentiecommissie zegt in een mededeling op de website van de KNVB dat Vitesse ‘stellige’ toezeggingen heeft gedaan om de regels na te leven, maar de commissie heeft geconstateerd dat Vitesse is doorgegaan met het omzeilen en ondermijnen van het licentiesysteem. Ook zijn volgens de KNVB diverse beheersmaatregelen die bedoeld waren om nieuwe schendingen te voorkomen, binnen één seizoen tenietgedaan.
De licentiecommissie concludeert dat de club de integriteit en continuïteit van de competities betaald voetbal gedurende een lange periode in zodanig ernstig gevaar heeft gebracht – en nog steeds brengt – dat ze geen andere mogelijkheid meer ziet dan de licentie van Vitesse in te trekken.”