Visma Group versterkt positie met overname ProActive

De Visma Group, een toonaangevende leverancier van bedrijfssoftware voor het mkb en de (semi)publieke sector in Scandinaviƫ en de Benelux, heeft de meerderheid van de aandelen van ProActive overgenomen.

ProActive, gevestigd in Haarlem, is leverancier van volledig op SaaS gebaseerde en in eigen huis ontwikkelde software-oplossingen voor het managen en verbeteren van purchase-to-pay-processen.

Deze overname betekent voor Visma uitbreiding van de activiteiten in een zeer strategische regio, en versterking van de positie als marktleider op het gebied van cloudgebaseerde inkoopoplossingen in de private en publieke sector in Noord-Europa. De transactie is de derde acquisitie van Visma dit jaar in Nederland. Eerdere transacties waren de overname van Raet – een toonaangevende leverancier van cloudgebaseerde hrm- & payrolloplossingen – en van PinkWeb, leverancier van een online interactieplatform voor accountantskantoren en hun klanten.

De combinatie van Visma en ProActive zal het marktbereik van Visma vergroten en nieuwe en huidige klanten van beide organisaties toegang geven tot een uitgebreide serie cloudapplicaties. Alleen al in de Benelux zal de gecombineerde onderneming meer dan 200 miljoen euro aan inkomsten, 1.600 werknemers en meer dan 50.000 klanten hebben. Visma blijft zoeken naar mogelijkheden om de aanwezigheid en het productaanbod in de regio te vergroten.

"Nederland is een zeer aantrekkelijke markt voor Visma en de samenwerking met ProActive maakt deel uit van een reeks strategische initiatieven om onze aanwezigheid in de regio te versterken. Ik ben onder de indruk van de manier waarop ProActive klanten in staat stelt om de volledige complexiteit van de uitgavenstroom op een vereenvoudigde manier te beheren. ProActive bewijst dat innovatie, aanpassingsvermogen, geweldige technologie en klantgerichtheid de sleutel zijn tot succes in de markt. De overname leidt tot wederzijdse toegevoegde waarde en groeimogelijkheden die nieuwe en bestaande klanten zullen aantrekken om inkoop- en betalingsprocessen te beheren en te verbeteren'', zegt Nils Vold, divisiedirecteur van Visma.

''De aansluiting van ProActive bij Visma vergroot ons vermogen om nieuwe en bestaande klanten op lange termijn duurzame oplossingen te blijven bieden, en zorgt voor nieuwe kansen en meerwaarde voor zowel klanten als werknemers. De combinatie met het huidige aanbod van Visma zal ook het totale marktbereik substantieel vergroten", aldus Heiko Bonenkamp, commercieel directeur van ProActive.

ProActive blijft een aparte entiteit binnen de Visma Group, als onderdeel van de Enterprise Divisie. Er worden geen financiële details over de transactie bekendgemaakt. ProActive werd geadviseerd door KPMG.

Visma is een deelneming van Hg. Hg is een gespecialiseerde investeerder in de sector, die zich richt op het bouwen van ambitieuze ondernemingen in de markt voor software en technologie in Europa en de VS. Sectorteams van Hg richten zich op specifieke subsectoren en beleggingsthema's om bedrijven te identificeren die het potentieel hebben te groeien, werkgelegenheid te creëren en een leider in hun marktsegment te worden. Het Operations Innovation-team van Hg is beschikbaar om het management van partnerbedrijven te helpen hun groeiambities waar te maken. Hg heeft fondsen met in totaal 10 miljard euro onder beheer waar meer dan 100 hoogwaardige institutionele beleggers in deelnemen. 

Gerelateerde artikelen