Vinted CEO wint Loey Award

LOEY Award is in 2010 in het leven geroepen om het online ondernemerschap in Nederland te stimuleren.

Thomas Plantenga, de Nederlandse CEO van het in Litouwen gevestigde, wereldwijd snelgroeiende platform voor tweedehands kleding ‘Vinted’, is dinsdag avond uitgeroepen tot winnaar van de LOEY Award 2021.

De prijs voor de Leading Online Entrepreneur of the Year (LOEY), is in 2010 in het leven geroepen om het online ondernemerschap in Nederland te stimuleren. 

“Thomas is een waanzinnig goeie ondernemer, die Vinted in een paar jaar tijd heeft weten te transformeren naar de Europese marktleider in een zich snel ontwikkelende, nieuwe platformvertical,'' zegt juryvoorzitter Joris Beckers (PicNic), die zelf in 2019 de LOEY Award won. “Met het bedrijf bereikte Thomas recent een waardering van maar liefst 3,5 miljard Euro. Waanzinnig knap en een waardige opvolger!” 

“Ik ben super trots op deze eervolle erkenning van mijn Nederlandse mede-ondernemers,'' aldus Plantenga, sinds 2017 aandeelhouder en CEO van Vinted. “De LOEY Award is toch dé prijs voor online ondernemerschap. Als je kijkt naar mijn voorgangers zoals Pieter Zwart, Steven Schuurman en Adriaan Mol, zegt dat genoeg.''

Tijdens de dinnershow voor genodigden in de Amsterdamse Harbour Club Oost legde Platenga nadruk op het bouwen van ecosystemen die op de lange termijn bijdragen en voorbijgaan aan het nastreven van hoge waarderingen in het komende kwartaal. Eerlijke afspraken met investeerders en inzetten op het veranderen van industrieen zijn van belang.

Plantenga studeerde aan de TU Eindhoven en vertrok in 2010 uit Nederland om te ondernemen in o.a. New York en Buenos Aires waar  hij mee werkte aan initiatieven als Bookaboat, OLX, Sellit/Wallapop en FJLabs. Waarna hij in 2016  op verzoek van één van de investeerders in zijn netwerk naar Vilnius afreisde om zijn kennis te delen met de founders van Vinted. Hij zou vijf weken blijven, maar bleef in Vilnius om Vinted te helpen met haar transformatie. Vanuit het hoofdkantoor in Vilnius werkt hij aan de verdere wereldwijde uitrol van Vinted, dat in 2020 de Nederlandse marktleider United Wardrobe overnam.

Gelijktijdig won Jeroen van Duffelen, co-founder van Aidence de LOEY Talent Award, de prijs voor de meest talentvolle startup-ondernemer van Nederland. Aidence ontwikkelt AI-gedreven software, waarmee longtumoren sneller en eerder kunnen worden opgespoord.

“We zijn nu door de moeilijkste fase heen. Het bedrijf groeit hard, er is veel interesse vanuit de hele wereld en we werken nu ook aan een AI-gebaseerde technologie voor het opsporen van één van de meest voorkomende vormen van kanker: prostaatkanker,” aldus van Duffelen.

Het bestuur van de Stichting LOEY bestaat uit Heleen Dura-van Oord, Hubert Deitmers, Marijn Pijnenborg, Patrick Kerssemakers en Valentijn Bras.

Gerelateerde artikelen