Vinendi verkoopt deel muzieklabel UMG aan spac

Het Franse mediaconcern Vivendi is in onderhandeling over de verkoop van 10 procent van Universal Music Group (UMG). Dat is het muzieklabel achter popsterren als Lady Gaga, Taylor Swift en Billie Eilish.

Een deel van het muziekconcern zou zo beursgenoteerd worden. De beoogde koper is een spac, een beurshuls van de Amerikaanse miljardair Bill Ackman, bevestigen beide partijen.

In eerdere berichtgeving van persbureau Bloomberg leek het alsof het om een fusie zou gaan tussen UMG en de spac van Ackman. Een al eerder aangekondigde beursgang in Amsterdam leek daardoor mogelijk van de baan.

Nu zeggen ingewijden tegen Bloomberg dat Vivendi het muziekconcern nog steeds een aparte notering in Amsterdam wil geven. Dat plan moet later deze maand worden goedgekeurd door de aandeelhouders van Vivendi.

Pershing Square Tontine Holdings, de zogeheten spac van de Amerikaan, is genoteerd aan de beurs in New York. Met de verkoopplannen zou Vivendi een prijskaartje aan UMG hangen van 35 miljard euro.

Ackman had zijn spac, een speciaal overnamevehikel, al eerder opgericht. Daarmee wist hij 4 miljard dollar op te halen. Eerder zou hij hebben onderhandeld met woningverhuurwebsite Airbnb over een overname. 

Doorgaans halen spacs geld op de kapitaalmarkten op om daarmee een aankoop te doen. Dat kan een start-up zijn, maar waarschijnlijker is het om een overname of een fusie te regelen. Zo'n fonds is speculatief van aard, ook omdat het geen vastomlijnd bedrijfsplan heeft.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen