Vitesse op het laatste moment gered van faillissement

Laatst gewijzigd: 03 juli 2024 11:02
Een stuk of zes kopers kwamen en gingen deze zomer bij de geplaagde voetbalclub.

Vitesse was maandag uren verwijderd van een faillissement. Voor het einde van de dag moest bij de beroepscommissie van de KNVB een sluitende begroting zijn aangeleverd, maar halverwege de middag klapte de overname door ondernemer Guus Franke, eigenaar van Axiom. Terwijl het droevige nieuws nog werd gecommuniceerd, werd de deal alsnog beklonken.

Het ging vooral om een overname van de schulden aan de vorige koper, Coley Perry van de Common Group, een Amerikaanse investeerder. De aandelen van Vitesse waren al ondergebracht bij de Stichting Vitesse voor altijd. Perry mocht van de KNVB de club uiteindelijk niet kopen, omdat de herkomst van zijn geld te vaag zou zijn.

De overname door Franke betekent de zevende deal die in vijftien jaar is gesloten bij de voetbalclub, die al bijna net zolang de tientallen miljoenen aan schulden meezeult. Hieronder een overzicht van de investeringen in en overnames van Vitesse die de stormachtige geschiedenis van het eigenaarschap van de club weergeeft:

  • 2009 Maasbert Schouten verwerft de aandelen van Vitesse
  • 2010 Merab Zjordania neem de aandelen over van Maasbert Schouten
  • 2013 Aleksandr Tsjigirinski neemt de aandelen over van Merab Zjordania
  • 2018 Valeri Oyf neemt de aandelen over van Aleksandr Tsjigirinski
  • 2022 Coley Perry wil de aandelen overnemen van Valeri Oyf (maar kreeg ze niet)
  • 2024 De aandelen  gaan naar de Stichting Vitesse voor altijd
  • 2024 Guus Franke neemt de aandelen over

In juni diende zich de ene na de andere koper aan, variërend van de Amerikaan Coley Perry (verboden door de KNVB), Michel van de Kuit (eigenaar stadion, die het toch niet deed), Maasbert Schouten (vroegere eigenaar, die het toch niet deed), een onbekende Nederlandse investeerder die zes miljoen in de club wilde steken (bij nader inzien toch niet), een handvol buitenlandse investeerders (waren die wel echt?) en tenslotte Guus Franke (wilde eerste wel, toen niet en daarna weer wel).

Te elfder ure kon Vitesse de vereiste papierwinkel maandagnacht inleveren bij de KNVB voor de beroepsprocedure tegen het afpakken van de licentie voor betaald voetbal. Bij de plannen voor volgend seizoen ontbraken in eerste aanleg een bankrekening, een controlerend accountant en een sluitende begroting. Met de overname van Franke kunnen die problemen worden opgelost.

Vitesse heeft altijd een gang naar de rechter ook nog als optie opengehouden in de reddingsoperatie, mocht de beroepscommissie de licentie nog niet teruggeven. “Als de beroepscommissie onze plannen afkeurt op de bankrekening of accountant, dan gaan we ook alles uit de kast halen en over tot een kort geding.” Maar zonder akkoord over de miljoenenschuld, zou ook een kort geding geen optie meer zijn geweest en zou een faillissement onafwendbaar zijn geworden.

Lees ook: Maasbert Schouten (MaasInvest): ‘Ik doe het alleen en met eigen centjes’

Gerelateerde artikelen