Vier partijen investeren 12 miljoen euro in Airborne

Airborne International, producent van composieten, heeft een kapitaalinjectie van 12 miljoen euro ontvangen van vier verschillende investeerders.
Het Haagse bedrijf wil investeren in nieuwe technologieën om composieten efficiënter te produceren. Daarnaast ziet Airborne kansen voor uitbreiding van haar onderhoudsdiensten op vliegbasis Woensdrecht. Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW, maakte de investering officieel bekend tijdens zijn werkbezoek aan de Digital Factory, het fieldlab van Airborne Composites Automation. 
 
De vier investeerders bestaan uit: InnovationQuarter, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), Pangaea Ventures en HPE Growth Capital. Laatstegenoemde was al meerdereheidsaandeelhouder en investeert volgens Het Financieele Dagblad in deze ronde nog eens 6 miljoen euro. Pangaea steekt 4 miljoen euro in het technische bedrijf. 
 
Airborne levert composiet, zoals stalen buizen, aan de sectoren aerospace, defensie, maritieme industrie en olie. "Een deel van de kapitaalinjectie gebruiken we om extra automatiseringsslagen te kunnen maken," zegt oprichter en CEO Arno van Mourik.  "Ook zetten we kapitaal in bij de opbouw en uitbreiding van onze onderhoudsactiviteit op de vliegbasis Woensdrecht."
 
Ontwikkelingsmaatschappijen
Investeerders InnovationQuarter (Zuid-Holland) en BOM (Noord-Brabant) zijn regionale ontwikkelingsmaatschappijen. Zij trekken voor het eerst samen op. Het doel van regionale ontwikkelingsmaatschappijen is investeren in risicodragend kapitaal van kansrijke innovatieve ondernemingen die de regionale economie versterken. Airborne is in beide provincies vertegenwoordigd, vandaar de nauwe samenwerking.  
 
HPE heeft al eerder, in 2010, een belangrijke groeikapitaalinjectie gedaan in Airborne. Voor Pangaea Ventures, dat zich vooral richt op moderne materialen, is het de eerste investering in Nederland.
 
Gerelateerde artikelen