Verslag: Young M&A Masterclass & Drinks

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:25
De Young M&A Community was te gast bij Lexence voor een masterclass van meesteronderhandelaar Hans Slaman.

Eigenlijk is voor een zaal spreken ook een vorm van onderhandelen. Aan de ene kant van de tafel staat iemand die een verhaal of een zienswijze te verkopen heeft, aan de andere kant een zaal mensen die uit de meeting in ieder geval het resultaat willen slepen dat ze een boeiende en verrijkende avond hebben gehad. Zit de zaal zich te vervelen of komt het verhaal niet aan dan is het proces mislukt, staan de mensen na afloop op de bankjes en koopt iedereen het boek van de spreker, dan was het proces een groot succes. ‘Een tegen allen en allen tegen een’ – zo begint Hans Slaman zijn verhaal. 

En hoe bracht Hans Slaman het er vanaf? De toponderhandelaar, die ondermeer bij de Arjen Erkel-ontvoering betrokken was en die in een vorig leven bij de politie ook nog eens in het team zat dat de Heineken-ontvoering beëindigde hield zich uiteraard uitstekend staande tegenover zijn publiek. De dealmakers in de zaal waren geboeid door de tall tales over onderhandelen met piraten en de enorme psychologische druk waaronder dergelijke omstandigheden worden gevoerd. Dat het er bij de gemiddelde M&A-onderhandeling net iets gemoedelijker aan toe gaat dan in de gesprekken met terroristen mocht niet deren: de waardevolle lessen die Slaman uit zijn ervaring destilleerde zijn ook prima toepasbaar in de boardroom. 

De deelnemers vroegen Slaman het hemd van het lijf: hoe kom je tot een eerlijke bodemprijs? Hoe hou je de focus na maanden van huis? Natuurlijk wilde iedereen weten hoe de transacties eruit zien: hoe krijg je eigenlijk een contract en een betaling in een land zonder banken en een rechtssysteem? (Vertrouwen dat het goed komt en een air drop uit een vliegtuig, voor de nieuwsgierigen). 

Versterkt met wat nieuwe trucs voor aan de onderhandelingstafel mochten de deelnemers aanschuiven aan de borreltafel. Ook erg belangrijk, natuurlijk. Aan de inmiddels bijna traditionele Ansarada-Cocktailbar was het goed te merken dat de zomervakantie voorbij is en dat de jonge dealmakers weer gesterkt door zon en strand ambitieus aan het nieuwe jaar zijn begonnen. Er werd zeer driftig genetwerkt en de sterke verhalen over de goed gevulde urenschriftjes waren niet van de lucht. Druk, druk, iedereen heeft het druk! 

Voor het bestuur van de Young M&A Community was het ook een beetje een emotioneel moment: een jaar geleden vond de aftrap plaats, ook bij Lexence, en nu kwam er dan op de zelfde locatie een einde aan een mooi en leerzaam bestuursjaar. Maaike Veeling, Kevin Beukeveld, Gerben de Jong en Pieter Bukala zwaaien af en het nieuwe team maakt zich op om het stokje over te nemen.

Gerelateerde artikelen