Private Equity Summit 2025: Denken in kansen en mogelijkheden in tijden van ongekende volatiliteit

Discussies over ‘Financing the Deal’ leidde tot een hoopvol perspectief op het jaarlijkse PE Summit.

Bekijk hier de foto’s

Tijdens de jaarlijkse Private Equity Summit op 8 mei, 2025 bij KPMG in Amstelveen, stond het thema ‘Financing the Deal’ centraal. In een wereld waarin geopolitiek en economie steeds meer verweven raken, blijkt dit onderwerp actueler dan ooit. De belangstelling was groot: meer dan 250 investeerders en professionals uit het private equity-ecosysteem kwamen samen om inzichten te delen over financiering, volatiliteit, strategie en veerkracht. Het evenement bood naast keynotes en panels ook diverse parallelsessies, waardoor deelnemers een brede blik kregen op de financieringskansen van vandaag én morgen.

Het welkomstwoord werd verzorgd door dagvoorzitter Willem van Oosten en M&A Community Manager Elisa Houweling. Namens gastheer KPMG betrad Danny Bosker, Head of M&A en Head of Private Equity NL, het podium. Hij verwees naar het boek ‘The Changing World Order’ (2020) van hedgefondsbaas Ray Dalio, over hoe naties in cycli van zo’n 80 jaar opkomen en weer ten onder gaan. Na de Tweede Wereldoorlog in 1945 werd de huidige wereldorde gecreëerd, met de VS als economische en militaire grootmacht. Nu, tachtig jaar later, lijkt dit tijdperk tot een einde te komen.

Volgens Bosker is het juist in deze onzekere tijden essentieel om goed geïnformeerd te blijven en inzichten actief te toetsen binnen het netwerk. “Daar zijn bijeenkomsten zoals deze bij uitstek voor bedoeld.”

‘De financieringsmarkt is open voor ‘good quality assets’
De eerste expert die zijn visie op het thema deelde, was Willem Six, Head of Debt Advisory bij KPMG. Volgens hem domineren debt fondsen inmiddels de markt, ten koste van de banken. Het goede nieuws: er is nog steeds ruim voldoende financiering beschikbaar voor PE-investeerders. Wel is het landschap een stuk complexer geworden. Met de opkomst van direct lenders is een geheel nieuwe, soms verwarrende terminologie ontstaan waar adviseurs en PE-partners zich in moeten verdiepen.

KPMG vroeg veertig direct lenders naar hun visie, en de feedback was overwegend positief. “De conclusie: er is genoeg financiering beschikbaar. De markt staat open voor ‘good quality assets’,” aldus Six. “Specifiek de Nederlandse markt blijft aantrekkelijk: met een hoogwaardige dealflow, een professioneel PE- en M&A-landschap, en een gezonde economie.”

De kosten van beschikbare financiering zijn moeilijker te voorspellen, omdat deze afhangen van een “zeer delicate balans tussen vraag en aanbod.” Six ziet daarnaast dat debt fondsen in rap tempo professionaliseren, en dat deals met recurring omzet in principe goed financierbaar zijn.

Alles overziend ziet het financieringslandschap voor PE er in 2025 gunstig uit, ondanks geopolitieke onzekerheid. “Direct lenders zijn zeer bereid om deals te financieren,” stelde Six. De rol van banken is echter niet uitgespeeld: “Er zijn ook veel deals die niet met maximale schuld worden gefinancierd. Banken zijn nog steeds goed in het adequaat prijzen van risico’s. Kredietfondsen zijn soms minder genuanceerd. Daarom zullen banken een rol blijven spelen in overnamefinanciering.”


Fotografie: Robert Tjalondo

Paneldiscussie: ‘Debt fondsen denken als investeerders’
Met dat uitgangspunt startte het panel, bestaande uit Willem Six, Jorn de Ruijter (Head of Fund Structuring & Investor Relations en Investment Director bij Main Capital Partners), Lutz Remer (Debt Capital Markets Director bij Egeria) en Ludovic Beukers (Partner Debt Advisory bij EY-Parthenon Nederland).

Jorn de Ruijter herkende zich in het door Six geschetste beeld. In de beginjaren werkte Main Capital hoofdzakelijk met bankfinanciering. Nu de fondsen en deals in omvang zijn gegroeid, is er ook behoefte aan meer financieringsopties. Debt fondsen bieden die, vaak onder aantrekkelijke voorwaarden.

Volgens Ludovic Beukers is deze verschuiving al tien jaar gaande, ingegeven door toenemende regelgeving in de financiële sector én de beschikbaarheid van grote hoeveelheden schuldkapitaal.

Die vele opties vragen echter om meer structurering, zodat de financiering goed aansluit bij de equity-strategie. PE-firma’s moeten steeds zoeken naar de best passende oplossing. “Eerst belde je drie banken en koos je het beste aanbod”, aldus Lutz Remer. “Nu zoek je naar de juiste partij die bereid is precies dat type bedrijf te financieren waar jij op mikt.”

“Meer werk dus?”, vroeg moderator Van Oosten.

“Ik weet het niet… Het is in elk geval complexer geworden”, antwoordde Lutz.

Volgens Jorn de Ruijter werken debt fondsen vaak erg snel. Zo sloot Main onlangs een deal in Frankrijk waarbij de due diligence in slechts twee weken werd afgerond. “Dat zou met banken niet gelukt zijn. Deze snelheid helpt om deals te winnen in het competitieve landschap waarin we opereren.”

“Het grootste verschil tussen banken en debt fondsen is dat die laatste groep denkt als investeerders”, zei Remer. “Natuurlijk hebben ze checks en balances, maar ze kijken vooral naar de investment thesis en of die hen aanspreekt. Banken focussen toch meer op de risico’s, zwart-wit gezegd.”

Ludovic Beukers sloot zich hierbij aan. “Net als investeerders hebben zij kapitaal dat ze aan het werk moeten zetten.” Dat vraagt meer voorbereiding van PE-firma’s: “Waar ben je naar op zoek? Wie ga je bellen voor welke transactie? Wat is het verhaal dat je gaat vertellen over het bedrijf?”

‘We hebben goed leren omgaan met volatiliteit’
Over de mogelijke impact van Trump en een nieuwe handelsoorlog wilden de panelleden zich nog niet uitspreken. “We hebben dit jaar al 22 deals gedaan”, zei De Ruijter. “De dealflow is nog steeds gezond, en we ondervinden geen problemen met financiering.”

Veel portfoliobedrijven voeren scenario-analyses uit om de impact in te schatten, maar vaak is het nog te vroeg om te bepalen of, en in welke mate, ze geraakt zullen worden. Six: “Natuurlijk kan de groei beïnvloed worden. Aan de andere kant hebben we de afgelopen vijf jaar veel situaties meegemaakt waarvan we dachten dat ze grote gevolgen zouden hebben, maar die uiteindelijk meevielen. We hebben goed leren omgaan met volatiliteit.”

Parallelsessies: praktijk en verdieping
De PE Summit werd vervolgd met twee rondes parallelsessies, afgewisseld met netwerkmomenten. In ronde 1 presenteerde SINCERIUS een sessie over het verbeteren van de prestaties van portfoliobedrijven, samen met Melvin Sie van Newport Capital. KPMG organiseerde een besloten rondetafelsessie over financiering, volatiliteit en strategie, en er vond een paneldiscussie plaats over ESG. De conclusie van die laatste sessie: ESG blijft ondanks uitstel van regelgeving, zoals de Omnibus, een cruciale factor voor langdurige waardecreatie en financiering in private equity, waarbij dealmakers het uitstel zien als tijdelijk en niet als afstel.

In de tweede ronde deelde KPMG best practices over werkkapitaal voor PE-firma’s. Odgers Berndtson organiseerde een sessie met Erik Geilenkirchen (EMK Capital) over het selecteren van CEO’s en leiders voor portfoliobedrijven. ING was gastheer van een rondetafel over de veranderende rol van banken, en Evert Vink van New 2nd Capital sprak over secondaries en continuation funds.

‘Ondernemers hebben altijd oplossingen bedacht voor de grootste problemen’
Het programma werd afgesloten met een inspirerend verhaal van de Belgische econoom Peter De Keyzer. Zijn doel: het publiek een optimistische blik bieden als tegengif tegen het overwegend negatieve nieuws van vandaag. “Hoe depressiever de boodschap, hoe meer aandacht”, aldus De Keyzer. “En hoe negatiever je klinkt, hoe geloofwaardiger je overkomt. Een optimist wordt vaak gezien als een slecht geïnformeerde pessimist. Maar slecht nieuws is er altijd geweest. Toch zitten wij hier als de rijkste mensen ooit, omdat ondernemers telkens weer oplossingen hebben bedacht voor de grootste problemen.”

De Keyzers advies: laat figuren als Donald Trump en Elon Musk links liggen, en accepteer dat de wereldorde aan het veranderen is. Zelfs als Trump verdwijnt, blijven de onderliggende factoren bestaan die zijn opkomst mogelijk maakten. Beter is het om de schreeuwende krantenkoppen te negeren en de focus te verleggen naar ondernemerschap. In vier thema’s besprak De Keyzer de belangrijkste kansen voor private equity.

1. Het einde van globalisering
Globalisering, die sinds 1945 in opmars is, heeft ons veel gebracht. “We dachten dat de hele wereld Europa zou worden, maar dat is niet gebeurd”, aldus De Keyzer. Wat wél gebeurde, is dat China de meest succesvolle economische ontwikkeling in de geschiedenis heeft doorgemaakt. “Het land vormt nu een serieuze bedreiging voor de Amerikaanse macht. Als gevolg daarvan zien we meer geopolitieke spanningen, een ontkoppeling tussen de VS en China, en een toename van reshoring en nearshoring.”

Voor private equity betekent dit:
• Opbouwen van geopolitieke weerbaarheid
Hedgen tegen geopolitieke schommelingen
• Beleid beïnvloeden via industriële coalities
• Prioriteit geven aan politiek veerkrachtige sectoren
• Toekomstbestendige toeleveringsketens realiseren

2. Defensie en veiligheid: nieuwe ambities
De VS heeft in de vorige eeuw de verantwoordelijkheid voor defensie gedragen, terwijl Europa het uitgespaarde geld in de welvaartsstaat stak. “Vrede werd bevorderd door handel, maar die tijd is voorbij”, aldus De Keyzer. “We zullen nu vrede door kracht moeten realiseren. Dat doel lijkt ver weg als je hoort dat Europa moeite heeft om 25.000 manschappen op Oekraïense bodem te krijgen. Zo ziet een geopolitieke supermacht er niet uit.”

Volgens onderzoek zouden landen in vredestijd idealiter 3,5 procent van hun BBP aan defensie besteden; bij regionale conflicten zelfs zeven procent. In Europa blijft men hier ver onder. “België staat zelfs onderaan”, zei De Keyzer over zijn eigen land. “Waar we wel in vooroplopen is het aantal Michelin sterren per hoofd van de bevolking.”

Kortom, werk aan de winkel voor Europa. “We mogen hier niet voor terugdeinzen”, stelde De Keyzer.

De kansen en uitdagingen voor PE:
• Investeringen in defensie en militaire toepassingen
• Dual-use technologie
• Europese consolidatie (zie rapport Draghi)
• Herbewapening als kans voor Europese co-investeringen
• Een premie op geopolitieke stabiliteit
• Sector is recessiebestendig

3. Kansen voor Europa
De Keyzer vroeg de zaal om vijf Europese bedrijven te noemen die jonger zijn dan vijftig jaar en meer dan tien miljard waard zijn op de beurs. Veel verder dan ASML en Spotify kwam men niet. Dezelfde vraag over Amerikaanse bedrijven leverde moeiteloos voorbeelden op. “We bouwen in Europa onze eigen belemmeringen,” zei De Keyzer. “Onze eigen handelsmuren: 45 procent voor goederen en 110 procent voor diensten. Een echte gemeenschappelijke Europese markt bestaat niet.”

Volgens De Keyzer zouden we tien procent kunnen toevoegen aan het Europese BBP als nationale belangen ondergeschikt worden gemaakt aan Europese prioriteiten. Europa is minder productief dan de VS en werkt minder uren. “Vier vrije dagen per jaar, zoals in de VS, vinden we hier onacceptabel. Maar we kunnen zeker winst boeken door productiever en slimmer te werken, en technologie beter in te zetten. Onze beroepsbevolking krimpt, dus we móeten wel.”

Voor PE betekent dit:
• Reshoring van toeleveringsketens
• ‘Local for local’-productie
• Cross-border Europese M&A (bouwen van Europese kampioenen)
• Opbouw van Europese defensiecapaciteit
• Energie-onafhankelijkheid realiseren
• Investeringen in cybersecurity

4. Het verhaal vormgeven
Het vertrouwen in democratie en kapitalisme neemt al decennia af. “Mannen worden conservatiever en vrouwen liberaler. Dat is geen recept voor een harmonieuze samenleving”, aldus De Keyzer. Als we die polarisatie willen tegengaan, zullen we – ook binnen private equity – een duidelijke rol moeten spelen.

Dat vraagt om:
• Communiceren over stabiliteit
• Het lange termijnperspectief centraal stellen
• Duidelijke overtuigingen tonen
• Optimisme en realisme combineren
• De positieve boodschap consequent uitdragen

De Keyzer sloot af met een hoopvolle boodschap voor de private equity- en M&A-community. “Geopolitiek zal de drijvende kracht achter deals worden. Trump’s beleid raakt je misschien niet direct, maar de Europese beleidsreactie wél. Volg de richting van de beleidswind,” zei hij. “En onthoud: lokaal wordt het nieuwe globaal.”

Hij eindigde met een oproep aan investeerders: “Narratief creëert waarde. Je zult de boodschap moeten overbrengen.”

Afsluiting
De Private Equity Summit 2025 liet zien dat er ondanks geopolitieke onzekerheden volop kansen liggen. Met voldoende kapitaal beschikbaar en debt fondsen die sneller en flexibeler opereren, is de sector goed gepositioneerd. De keynote van De Keyzer gaf daar een inspirerende visie aan: laat het negatieve nieuws niet regeren, maar durf het narratief naar je hand te zetten.

Met die positieve blik en een hoofd vol inzichten stroomden de aanwezigen door naar Linda’s Corner, waar het gesprek nog lang doorging. Private equity in 2025? Niet zonder uitdagingen – maar vooral vol potentie.

Tot op Private Equity Summit 2026!
Hartelijk dank aan alle deelnemers, sprekers en partners voor een inspirerende dag. Graag tot ziens tijdens de volgende editie van Private Equity Summit in 2026! Bekijk het fotoverslag van Private Equity Summit

Ga je binnenkort overnames doen of private equity aantrekken?
De mooiste deals sluit je met de juiste kennis en beste contacten. Daarom biedt de M&A Community je als lid meer kansen en meer kennis tijdens M&A Fora, M&A Masterclasses, op MenA.nl, op Dealmaker.nl voor League Tables & Insights, in M&A Magazine en in de Top 1000 Dealmakers. Word lid en ontdek alle voordelen.

Ook interessant: benut in 2025 meer kansen op kennis en deals.
Doe op 12 september mee aan het M&A Criterium (65 km & 90 km) in Utrecht, bezoek op 16 oktober het M&A Strategy Forum in Amsterdam en beleef de M&A Awards 2025 op 12 december in Amsterdam. Voor alle M&A-events en aanmelden: ga naar MenA.nl/events.

Unlock the value of Private Equity with Prof. Cyril Demaria
Gain a deep understanding of Private Equity and explore how it creates value in deals. Join the intensive 3-day Private Equity program, led by private markets expert Prof. Cyril Demaria.

 

Related articles