24ste editie M&A Awards was een daverend succes

Laatst gewijzigd: 01 maart 2024 15:02
Ruim 1000 dealmakers bezochten op 14 december het eindejaarsgala voor de sector: de M&A Awards.

Fotografie: Elisa Smook

Bekijk hier de foto’s van de M&A Awards

De M&A Awards 2023 begon met een champagneontvangst, aangeboden door risico-specialist Aon. De receptie betekende in de kerstsfeer komen, drankjes nuttigen en vooral veel handjes schudden met de 1000 aanwezige adviseurs, bankiers, investeerders en advocaten. Hierna begaven de M&A-professionals zich naar de grote zaal van de Beurs van Berlage waar ze welkom werden geheten door Roland Koopman, de host van de avond. Samen met Community Manager Jurrien Morsch blikte hij terug op dealjaar 2023 en vooruit naar het komende jaar.

Uit het trendonderzoek dat de M&A Community deed samen met Ansarada – hoofdsponsor van de M&A Awards 2023 – kwam onder andere naar voren dat private equity het geld weer laat rollen in 2024, dat het marktaandeel van banken in overnamefinanciering krimpt terwijl het aandeel van direct lenders significant toeneemt, dat de waarderingskloof tussen koper en verkoper nog altijd de grootste uitdaging is, en dat het dealvolume in 2024 licht zal stijgen.

Toen was het tijd voor de eerste ronde awards. De prijs voor Best Deal, zoiets als de Oscar voor beste film, ging naar de overname van Ordina door Sopra Steria. De trotse winnaars van Sopra Steria wisten de vraag van Koopman over hoe de deal waarde gaat creëren soepeltjes te pareren en wensten iedereen een fantastische avond toe. De tweede award die werd uitgereikt ging naar EPI – Currence iDEAL & Payconiq International voor de beste Deal Mid-Market. Daarna werd advocatenfirma deBreij op het podium geroepen voor de ontvangst van de award voor Best M&A Law Boutique. Naamgever Dennis de Breij is dan wel vertrokken; het deBreij DNA – “authentiek en pragmatisch”, volgens partner Maurice Dudink – zorgt nog altijd voor veel succes.

De felbegeerde award voor Best M&A Law Firm ging, na jarenlange overwinningen van Allen & Overy, naar Loyens & Loeff in 2023. “We hebben zo’n goede vibe in het team”, zei een partner van de firma. “We hebben een topjaar gehad en dat gaat alleen maar beter worden.” Het was ook een topjaar voor Oaklins die de award voor Best M&A House Mid-Market mocht ophalen en voor Rothschild & Co dat, net als vorig jaar, werd gekozen als beste M&A House. “De 13de award al”, zei Roland Koopman. “Hoe gaan jullie daar een 14de aan toevoegen?” “Gewoon zo doorgaan”, zei Sander Griffejoen. “Tot nu toe gaat het goed.” De laatste twee awards van ronde 1 gingen naar SINCERIUS en PwC voor Best Transaction Services Firm Mid-Market en Best Transaction Services Firm.

Daarna was het tijd voor het voorgerecht dat bestond uit een bombe van huis gerookte en gepekelde zalm met sake, gepofte rijst, Tomasu, wasabi crème en limoen. Het vegetarische alternatief was pannacotta van eekhoorntjesbrood, rode uienjam, champignons, zwarte bessendressing, gezouten walnoten en geschaafde donkere chocolade.

Toen zette de dj van de avond ‘One More Time’ in van Daft Punk en was het tijd voor ronde 2 van de awardshow. De eerste prijs van deze ronde ging naar ING voor Best Acquisition Finance Provider. Geen geringe prestatie in de huidige gesloten financiële markten. “We zijn enorm gecommitteerd aan onze klanten en we zetten die stap extra”, aldus Laurens Donker van ING. De Best Venture & Growth Capital Provider is net als de afgelopen drie jaar Holland Capital. Dan de beste Hands-On Investment Firm. Dat is geworden: Torqx Capital Partners, de prive equity-firma die recentelijk Beter Bed van de beurs wist te plukken. Managing Partner Lennert Spek hintte erop dat de volgende deal waarschijnlijk al in aantocht is. NPM Capital was de volgende investeringsfirma die het podium mocht beklimmen om de award voor Best Family Office in ontvangst te nemen. De ronde werd afgesloten met drie awards voor beste Private Equity House. De winnaars waren Waterland, Egeria (Mid-Market) en Karmijn Kapitaal (Lower Mid-Market).

Meteen daarna werd het hoofdgerecht geserveerd: op Oosterse wijze gemarineerde en gebakken parelhoen, szechuan jus, sojabonen, gyoza en geglaceerde rode kool. En als vegan alternatief knolselderij met champignonduxelles en gekaramelliseerde witlof met een jus van cèpes. De dj draaide ondertussen lekker door en de sfeer in de zaal was opperbest. Het ideale klimaat om de laatste ronde winnaars op het podium te roepen.

De ronde werd geopend met de felbegeerde award voor Best M&A Advisor. Vorig jaar werd deze gewonnen door Sander Griffejoen van Rothschild & Co, maar een nieuwe regel stelt dat een dealmaker niet twee jaar achtereenvolgens kan winnen. Maar Rothschild & Co hoefde niet te treuren, want Bastiaan Vaandrager van de alom gerespecteerde adviesfirma pakte de award. Voor de Mid-Market ging de award voor Best M&A Advisor naar first time winner Martijn Koops van Lincoln International. Daarna werden de awards voor Best Debt Advisor en Best Tax Advisor uitgereikt aan respectievelijk Marcel van de Wijdeven (Nielen Schuman) en Ronald van de Merwe (JSA Tax). Toen was het tijd voor de prijzen voor de beste M&A Lawyers van 2023. Vorig jaar pakte Arne Grimme van De Brauw deze prijs, dus dit jaar mocht hij volgens het reglement niet genomineerd worden. Maar net als bij de award voor Best M&A Advisor lukte het een collega van De Brauw Blackstone Westbroek om zijn slag te slaan: Lennard Keijzer van het Zuidas-kantoor mag een beeldje toevoegen aan zijn collectie. Laura Overes van deBreij kreeg een daverend applaus toen ze op het podium mocht verschijnen om de award voor Best M&A-Lawyer Mid-Market in ontvangst te nemen. De derde ronde werd afgesloten met de award voor Best Diversity Firm. Pellicaan Advocaten mocht deze onder M&A-firma’s zeer gewilde prijs incasseren.

Na het dessert bestaande uit dulce de leche en een huisgemaakte notenbrownie met lijnzaad en karamelcrisp, werden de bezoekers met zachte hand naar de feestzaal begeleidt. Onder het genot van een heerlijke cocktail aangeboden door Loyens & Loeff kon het publiek de laatste vier winnaars het podium zien betreden. SKS – Indutrade won de prijs voor Best Deal SmallCap en de winnaars van de awards voor jonge talenten waren achtereenvolgens Aleksa Nikolic van ING (Best Young M&A Advisor), Omar El Gachi van Stibbe (Best Young M&A Lawyer) en Katherine de Kruiff van Torqx Capital (Best Young Private Equity Manager).

Tijdens het afsluitende feest werden successen gevierd en nieuwe deals in de week gelegd. De hele community was aanwezig en kon in informele sfeer en de nodige drank met elkaar in gesprek. Zangeres Edsilia Rombley en haar danseressen kregen zelfs de meest stijve spieren aan het dansen en het feest ging tot in de late uurtjes door. Het overnamejaar 2023 is met een bang afgesloten. Op naar een succesvol en winstgevend 2024. Als we de aanwezige rain makers mogen geloven zal 2024 licht herstel brengen op de markt voor fusies en overnames. Eén ding is in ieder geval zeker: op 12 december 2024 komt de gehele M&A en private equity wereld wederom bij elkaar: de M&A Awards zijn hét feestje voor de sector. Tot volgend jaar!

Gerelateerde artikelen