‘Verplichte klimaatrapportage leidt tot delistings en kapitaalvlucht’

KPMG verdedigt de CSRD juist vanuit het belang van beleggers.

Amerikaanse bedrijven die in Europa actief zijn, moeten beslissen of de regeldruk rond de verplichte klimaatrapportage opweegt tegen de handel in de EU. Dat zijn regels waartegen ze in de VS hebben gelobbyd.

Dat zegt Mark Campanale, oprichter van de denktank Carbon Tracker, in de Financial Times. “Je kan in Europa de meest adembenemende regelgeving over klimaat hebben, maar beursnoteringen of kapitaal kunnen verliezen aan de VS.”

In de EU moeten grote en beursgenoteerde bedrijven volgend jaar hun CO2-voetafdruk van directe activiteiten en energieverbruik publiceren, evenals hun bijdrage aan de uitstoot van zowel leveranciers als klanten. Dit in het kader van de Corporate Sustainability Reporting Guidelines (CSRD).

Al eerder uitten ook institutionele beleggers hun zorgen over de naderende regels over klimaatrapportages, zo bleek uit de ESG Global Survey 2023 van BNP Paribas.

Minstens 10.300 bedrijven van buiten de EU zullen uiteindelijk onder deze regels vallen, waaronder ruim 3000 Amerikaanse bedrijven. Dit blijkt uit analyse van Refinitiv, onderdeel van de London Stock Exchange Group.

De VS daarentegen stimuleert groene initiatieven met 370 miljard dollar, maar staat toe dat bedrijven hun informatie over hun ecologische footprint geheimhouden.

Het vooruitzicht van de administratieve rompslomp leiden tot zorgen over het concurrentievermogen van de Europese industrie. Bedrijven worstelen om inzicht te krijgen in het energieverbruik in de hele kolom van aanvoer, productie en levering aan klanten.

Volgens Carbon Tracker heeft slechts 34 procent van de 140 meest vervuilende bedrijven op aarde informatie over klimaatgerelateerde risico’s opgenomen in hun jaarrekening. In de VS gevestigde bedrijven rapporteerden minder vaak op deze manier.

Sommige Amerikaanse bedrijven hebben onlangs hun plannen voor een beursnotering in een EU-land ingetrokken, schrijft de Financial Times. Andere Amerikaanse bedrijven zouden volgens de Financial Times overwegen om hun Europese beursnotering te schrappen.

Binnen de accountancy wordt de Europese klimaatrapportage echter verdedigd. “Op verschillende manieren rapporteren onder Amerikaanse, Europese en andere regimes zal uiteraard inefficiënt en kostbaar zijn, zegt Mark Vaessen in de FT, Global Head of Corporate and Sustainability Reporting bij KPMG.

Maar volgens Vaessen moet dit worden afgewogen tegen het risico dat grote beleggers zich zorgen maken dat de lichtere informatie die onder de SEC-regels wordt verstrekt hen niet voldoende informeert om klimaatrisico’s te kunnen beoordelen.

“Het missen van informatie betekent per definitie een wat hoger risico voor een belegger. Het is duidelijk dat investeerders deze informatie over de klimaatgerelateerde activiteiten en kansen willen hebben.”

Lees ook wat de gevolgen zijn van de CSRD voor de M&A-praktijk

Gerelateerde artikelen