Vermogensbeheerder verwacht herstel van coronavirus in de zomer

De wereldeconomie herstelt zich in de tweede helft van dit jaar volledig van de impact van het nieuwe coronavirus.

Dat voorspelt hoofdeconoom Patrick Zweifel van de Zwitserse vermogensbeheerder Pictet. Het fonds beheert wereldwijd 190 miljard euro.

Het aantal besmettingen met het Wuhan-virus piekt volgens de econoom midden maart. Daarmee begint de economische groei zich in de zomer te herstellen en zal de wereldeconomie in de tweede helft van het jaar weer op volle toeren draaien. De epidemie zal uiteindelijk de mondiale groei dit jaar met 0,15 procentpunt lager doen uitkomen, rekent Zweifel voor.

Het coronavirus raakt de economie via drie kanalen, licht de topeconoom toe. Quarantaines, angst voor besmettingen en reisverboden ingesteld door overheden raken het toerisme. Daarnaast kunnen miljoenen Chinezen hun huis niet uit en minderen daardoor hun bestedingen en uitgaven flink. Dat vertraagt de wereldhandel. Verder leidt de sluiting van bedrijven in China tot aanzienlijke problemen in de toeleveringsketen.

'Wereldeconomie op voor laagste groei sinds 2009'
De wereldeconomie groeit dit jaar veel minder hard door de uitbraak van het nieuwe coronavirus, voorspellen economen van Bank of America, die de laagste groei sinds 2009 voorzien. Een bijstelling van de groeiverwachting voor de Verenigde Staten zorgde daar voor.

Bank of America rekent op een groei van de mondiale economie 2,8 procent, waar de economen eerder 3,1 procent groei voorspelden. Dat zou de kleinste toename zijn in ruim tien jaar. Bank of America had al eerder de groeiverwachting voor China op de laagste stand sinds 1990 gezet, maar rekent er nu ook op dat de Amerikaanse economie de langzaamste groei in vier jaar noteert.

De economen gaan nog niet uit van een wereldwijde pandemie waardoor de economische activiteit in veel steden stil komt te liggen. 

(ANP)

Gerelateerde artikelen