‘Verkoop heeft Centric in rustiger vaarwater gebracht’

Last modified: 04 oktober 2024 11:05
Eigenaar Sanderink bestreed de verkoop die hij zelf in gang zette.

De verkoop die Centric-eigenaar Gerard Sanderink in gang had gezet, kwam het IT-bedrijf goed uit. Maar alleen als het bedrijf als geheel zou blijven bestaan, een Nederlands karakter zou houden en een oplossing voor de lange termijn zou bieden. De bestuurders van Centric botsten daarover met de grillige Gerard Sanderink.

Dat schrijft het vakblad Binnenlands Bestuur op basis van een interview met Centric-directeur Maarten Hillenaar en interim-bestuurder Peter Wakkie. Onder leiding van Peter Wakkie, die in november 2022 het stokje overnam van de door de Ondernemingskamer geschorste eigenaar Gerard Sanderink, belandde Centric in rustiger vaarwater.

Einde aan de soap

Afgelopen zomer kwam er met de verkoop van Centric aan Imker Capital Partners met een consortium van Nederlandse ondernemers, een definitief einde aan de soap.

Sanderink Investments had zelf aangegeven het bedrijf te willen verkopen. Sanderink droeg in eerste instantie zelf enkele ­investeerders aan. “Daar zijn we toen op aangehaakt omdat verkoop een goede lange termijnoplossing is”, aldus Maarten Hillenaar in Binnenlands Bestuur. “Maar Centric moet dan wel verkocht worden op basis van criteria die in het belang zijn van Centric. Dat was bij die partijen niet het geval.”

Tien jaar commitment

Om een goede lange termijnoplossing te realiseren werd een aantal heldere criteria geformuleerd. De nieuwe eigenaar moest zich bijvoorbeeld voor tenminste tien jaar committeren en zijn geworteld in de Nederlandse samenleving.

“Ook vanwege het maatschappelijke belang dat Centric vertegenwoordigt. We wilden ook geen opsplitsing van het concern. Het moest een partij zijn die genoeg kapitaal heeft om te investeren, wat noodzakelijk is in deze markt”, aldus Hillenaar.

Van 37 gegadigden naar vier kopers

In totaal waren 37 partijen geïnteresseerd in het kopen van Centric. In zes maanden werden de kandidaten teruggebracht tot vier partijen. Hillenaar: “Dat is een heel intensief proces geweest. Uiteindelijk zijn er op 10 juli biedingen uitgebracht.”

Nu de verkoop zijn afronding nadert, is er niet de vrees dat Gerard Sanderink er nog tussen kan springen met een gang naar de rechter. Eerder noemde Sanderink bij Computable de overname nog “in strijd met de wet”.

Volgens Hillenaar biedt het feit dat Centric in Nederlandse handen is gebleven kansen, gezien de groeiende roep om digitale soevereiniteit bij de overheid. “De grote ­afhankelijkheid van de overheid van Big Tech-bedrijven roept vragen op. Wij gaan als Nederlandse partij terugkomen in dat debat en nadenken over proposities op dit vlak. Het is mogelijk om ‘business continuity’ te organiseren met Nederlandse partijen. Zo hebben we Centric ook gepositioneerd in het verkoopproces: als een belangrijke speler in de Nederlandse digitale infrastructuur.”

Related articles