Verkoop Britse aan Nijmeegse chipmaker geblokkeerd

De regering weigert de verkoop van Newport Water Fab aan  Nexperia.

De Britse regering heeft de verkoop van Newport Wafer Fab aan Nexperia geweigerd. Dit vanwege de nationale veiligheid. Beide bedrijven zijn chipsfabrikanten. Nexperia is een sinds 2019 in handen van Wingtech Technology, dat gelieerd is aan de Chinese overheid. 

Tot vorig jaar had Nexperia een belang van 14 procent in Newport Wafer Fab. In 2021 kocht zij het restant van de aandelen voor 63 miljoen pond. De regering Johnson kondigde toen al aan dat het niet blij was met de deal. De vrees was dat technologische experetise van het VK in handen van de Chinese overheid zou vallen.

Afgelopen voorjaar deed de regering een beroep op de National Security and Investment Act, nieuwe bevoegdheden waaronder de regering transacties met strategische nationale activa kan beperken of blokkeren.

De verkoop van Newport Wafer Fab is een toetssteen geworden in de wereldwijde strijd om chips. Het Engelse bedrijf is de enige chipsfabrikant in het land van strategische betekenis. Nexperia nam het bedrijf in Wales over dat toen bedolven zat onder schulden en er een faillissement dreigde.

Dit najaar probeerde de vorige eigenaar van Newport Wafer Fab het bedrijf terug te kopen. 

Gerelateerde artikelen