Vergroening van Europa’s ‘bruine’ ondernemingen: investeringskans voor een economische transitie

Door Charbel Moussa en Bud van der Schrier
De transitie naar een koolstofarme en grondstofefficiënte economie in Europa creëert nieuwe producten en aantrekkelijke investeringskansen. Dit biedt investeerders de mogelijkheid om bedrijven te helpen hun activiteiten te vergroenen en toekomstbestendiger te worden, onder andere dankzij financiering vanuit de Europese Unie onder de nieuwe Clean Industrial Deal (CID).
De Europese Unie wordt geconfronteerd met twee grote veiligheidsthema’s: energiezekerheid en toegang tot kritieke grondstoffen. Met de European Green Deal uit 2019 werd ingezet op een ambitieuze strategie om van de EU een moderne, grondstofefficiënte en concurrerende economie te maken.
De Green Deal zette een trend in gang waarbij niet-financiële thema’s, bekend als ESG (Environmental, Social & Governance), centraal kwamen te staan. Bedrijven en investeerders probeerden te begrijpen wat ESG voor hun activiteiten betekende, hoe het waarde beïnvloedt en hoe het in besluitvorming geïntegreerd kon worden. Toch bleef de focus van de EU vooral op regelgeving en de rapportageplicht. De waarde van transformatie werd daarbij tot dusver onvoldoende benut.
Daarom komt de EU nu met een nieuw voorstel: de Clean Industrial Deal. Deze deal richt zich niet langer op naleving, maar juist op het stimuleren van investeringen in twee cruciale gebieden: decarbonisatie (vermindering van CO₂-uitstoot) en grondstofefficiëntie. Dit plan laat zien waar waarde gecreëerd wordt, en biedt daarmee ruimte voor keten brede investeringen en innovaties.
Brown-to-green-investeringen
Voor de transitie zijn aanzienlijke investeringen nodig om de huidige ‘bruine’ ondernemingen in de EU te transformeren tot de ‘groene’ ondernemingen van de toekomst. Neem als voorbeeld de Nederlandse economie: de vergroening van bestaande, conventionele (‘bruine’) ondernemingen levert een grotere bijdrage aan de energietransitie en klimaatdoelen dan de lopende investeringen in hernieuwbare energie en opslag – zie grafiek-1.
In tegenstelling tot ‘groene investeringen’, waarbij ondernemingen al duurzaam zijn, richten brown-to-green-investeringen zich op traditionele (grijze of zogenoemde bruine) ondernemingen met de bedoeling het bedrijfsmodel deels of volledig te transformeren rond decarbonisatie en circulariteit.
In de praktijk betekent dit investeren in elektrificatie, lage-emissie- en emissievrije technologieën, procesoptimalisatie, energie-efficiëntiemaatregelen en alternatieve grondstoffen en verpakkingsmaterialen. Hierdoor kan een bedrijf zijn CO₂-voetafdruk verkleinen, zich sterker positioneren binnen de sector en daarmee op de lange termijn waarde creëren via kostenbesparing, nieuwe omzetmogelijkheden en een hogere bedrijfswaarde.
Hoewel de decarbonisatie- en circulariteitsopties in veel sectoren bekend en vaak economisch haalbaar zijn, blijven brown-to-green-investeringen grotendeels onbenut. Toch beginnen steeds meer investeerders deze kans te herkennen. Dergelijke investeringen vragen vaak om meer kapitaal, kennis en expertise om rendabel te kunnen worden ingezet. Bij KPMG krijgen wij van investeerders steeds vaker de vraag waar en hoe zij deze kansen kunnen benutten en waarde kunnen creëren in een veranderende economie. Wij ondersteunen investeerders gedurende de hele dealcyclus met onder meer:
• Het inzichtelijk maken van haalbare CO₂- en grondstoffen- synergieën én financiële opbrengsten;
• Het formuleren van realistische ambities en het ontwikkelen van bijpassende investeringsstrategieën;
• Het ontwerpen van raamwerken voor impactmeting, vóór en na de investering;
• Het integreren van financieringsstrategieën in de investeringscyclus;
• Het verkennen van de investeerbare markt;
• Het opstellen van onderbouwde businesscases en communicatiemateriaal.
Bent u geïnteresseerd in het creëren van waarde uit nieuwe investeringsmogelijkheden én het ondersteunen van de economische transitie? Neem dan contact met ons op – wij begeleiden u graag bij uw investeringsstrategie en deals.
Charbel Moussa, PhD
Partner – Decarbonization Services
Moussa.charbel@kpmg.nl
Bud van der Schrier
Partner – KPMG Deal Strategy
vanderSchrier.Bud@kpmg.nl
KPMG is partner van de M&A Community