VEECEE-community: wij gaan van Amsterdam een tech hub maken

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:11
VEECEE community vol op stoom: de dealflow is goed en de community draait als nooit tevoren

De VEECEE community is ooit begonnen als gelegenheid om op een laagdrempelige manier met gelijkgestemde investeerders te borrelen – een bezigheid die op z’n zachtst gezegd onderhevig is geweest aan een flinke dosis disruptie in de afgelopen coronatijd. Gelukkig mocht het weer, op het zonovergoten terras van Capital C in hartje Amsterdam. Aan de hoge opkomst en het feestgedruis was wel te merken dat men het gemist had! Het was daarnaast een mooie gelegenheid om de blik even op het komende jaar te richten, met de vraag wat dat gaat brengen voor het VC-ecosysteem in Nederland in het algemeen en de community in het bijzonder.
 

Na een kort welkomstwoordje van de nieuwe community manager Evelijn Hartvelt was het de beurt aan Willem Sijthoff van Sijthoff Media om zijn plannen voor de community te ontvouwen. De ambities zijn flink: zowel op het gebied van data als content moet Sijthoff Media dé leidende partij voor de Nederlandse markt worden, met een compleet overzicht van de Nederlandse dealflow en fondsen. De informatievoorziening over de Nederlandse markt is nu nog ontoereikend, meent Sijthoff – en niet alleen uit het perspectief als uitgever, maar ook als actieve speler in de VC-markt. Als bestuurder van enkele early stage fondsen en (limited) partner is Sijthoff immers een ervaren kracht in het venture capital-landschap. 
 

Vervolgens sprak M&A content director Ellen Proper met Ernst Rustenhoven, investment director bij Slingshot Ventures en lid van het bestuur van de community, over de impact van de coronapandemie op de community en de plannen voor de komende tijd. Uiteraard was het voor Rustenhoven en de rest van de community flink wennen aan al het thuiswerken en alle zoom-activiteiten, maar ook inhoudelijk werd het werk als investeerder bijzonder flink opgeschud door de pandemie. Na een kleine investeringspauze waarin men uit onzekerheid de dealflow stil legde bleek al snel dat voor sommige portfoliobedrijven (bij Slingshot en elders) de crisis er flink inhakte, terwijl bij andere portfoliobedrijven de shift naar andere werk- en consumptiepatronen een geweldige toename van de zaken betekende. De coronacrisis bleek een ontzettende versneller van technologische en maatschappelijke ontwikkelingen, precies in de velden waar techinvesteerders graag in werken, zoals software en health tech. Kortom, boeiende tijden om bij een VC te werken! 
 

Daarnaast zijn de grenzen in VC-land volgens Rustenhoven vervaagd; voor de crisis werd er uiteraard al geregeld over de grens naar co-investeerders of portfoliobedrijven gezocht, maar dat is met het wegsmelten van fysieke barrières alleen nog maar versterkt. In zijn ervaring was het nu net zo makkelijk om met een partij in New York te bellen als met eentje in Amsterdam. Betekent dat ook het einde van de Amsterdamse VEECEE-netwerken? Natuurlijk niet. Volgens Rustenhoven is in alle rapporten te lezen dat er in Amsterdam een sterke hub op het gebied van technologische ontwikkeling ontstaat, met een navenante cluster aan venture capital firms. Om die mooie stijgende lijn voort te zetten is de samenwerking tussen deze investeerders cruciaal. Om elkaar goed te leren kennen hervatten de borrels dus weer en blijft het online speeddaten – een groot succes tijdens de pandemie – bestaan, aangevuld met inhoudelijke evenementen in de vorm van fireside chats. 


Amar el Sahli met Alessia Ponticorvo, beiden advocaat M&A bij Houthoff.

Hoofdfoto boven artikel: Tea Elezi, investment associate bij Newion Partners. 


Thijs Dijkman – Peak Capital, Tessa van der Geer– Peak Capital  


Willem Sijthoff, CEO van Sijthoff Media, Jeroen van Onna, NOM Finance 


Ellen Proper, Content Director M&A bij Sijthoff Media, en Willem Sijthoff, CEO van Sijthoff Media


(Rechts:) Rui Li, investment manager bij Ponooc 


Margaret Perchik , Principal bij Prime Ventures, Kimberley Galenkamp, projectmanager Capital bij Techleap en Evelijn Hartvelt, community manager VEECEE en Young M&A bij  Alex van Groningen/ Sijthoff Media

Dit event werd gesponsord door AWS, Houthoff en Techleap.nl

Gerelateerde artikelen