VEECEE-community: Waar halen VC’s nog mensen vandaan?
Het was weer de week van The Next Web in Amsterdam, dus techies uit de hele wereld zijn weer massaal naar Amsterdam afgereisd voor de laatste ontwikkelingen van het internet. En, natuurlijk, de investeerders die al deze ontwikkelingen mogelijk maken. Ook dit jaar organiseerde de VEECEE-community een borrel in het kader van de conferentie om eens bij te praten over de afgelopen tijd en de verbindingen te leggen voor vruchtbare samenwerkingen in de toekomst. Op het Hembrugterrein in Zaandam troffen VC’s uit binnen- en buitenland elkaar. Naast dat het goed was om oude banden weer aan te halen werd aan de hoeveelheid inschrijvingen wel duidelijk dat de community in de lift zit: het aantal in Nederland actieve fondsen stijgt en de bestaande fondsen breiden uit.
“Hoewel zaken als purpose en ESG-criteria wel een rol spelen is compensatie nog steeds hét onderscheidende element.”
Vooraleer de borrel losbarstte was er eerst nog een kennissessie over een prangend thema van de huidige tijd – de krapte op de arbeidsmarkt. In de wereld van venture capital vertaalt dat zich vooral naar de moeilijkheid om toptalent te vinden dat het voor elkaar krijgt om een groeiend bedrijf naar de volgende fase van z’n ontwikkeling te coachen. Waar haal je de juiste C-suitebestuurders vandaan voor als het bedrijf de leiding van de founder(s) ontstijgt? In een goedbezochte sessie met veel ervaren investeerders in het Nederlandse ecosysteem ging de community met het thema aan de slag. Uroš Zver van True (een wereldwijde bureau voor executive search bij ) was uitgenodigd om met de zaal van gedachte te wisselen.
De uitdagingen zijn natuurlijk legio. Door de grote tekorten liggen de prijzen om nieuw talent aan te trekken erg hoog en sinds de coronapandemie ziet Zver dat mensen een stuk minder geneigd zijn om te verhuizen voor een nieuwe baan. Hoewel zaken als purpose en ESG-criteria wel een rol spelen is compensatie nog steeds hét onderscheidende element – en dan het liefst in cash, want bij snelgroeiende bedrijven is compensatie in aandelen door het proces van stock dilution niet altijd een handige optie.
Door de hoge prijzen ontstaat er ook een soort wonderlijke spagaat: het toptalent wordt natuurlijk ingehuurd om een bedrijf winstgevend te maken, maar de kosten van een volledige c-suite van zwaar betaalde werknemers is ook weer een gevaar voor de winstgevendheid van het bedrijf. Ook ontstaat er het probleem dat er binnen de C-suite vaak een groot verschil zit tussen de mensen die er al langer zitten en die in een minder overspannen markt tegen minder geld zijn ingehuurd en de recente mensen met een zwaarder compensatiepakket. Dat moet dan weer rechtgetrokken worden – want anders gaan die eerdere werknemers óók weer om zich heen kijken naar een nieuwe baan waar ze zoveel kunnen verdienen.
“Wat is er gebeurd met de praktijk van het inleveren van een stuk salaris voor een leukere baan met een hogere potentiële upside?”
De vraag is natuurlijk in hoeverre je je portoliocompanies in de gekte laat meedoen. Gewoon accepteren en betalen is een optie, even flink met de vuist op tafel slaan en zeggen dat men niet zo verwend moet doen een andere, zoals een van de aanwezigen aangaf – niet in de laatste plaats omdat in de scale-upwereld duurbetaalde bestuurders nou niet bepaald in alle gevallen de beloftes kunnen waarmaken.
Daarnaast gaf die investeerder aan dat het eigenlijk godgeklaagd is dat veel mensen die nu vanuit de corporate wereld overstappen naar een goede functie bij een start- of een scale-up een salaris eisen dat hoger is dan hun veilige positie bij de corporate – wat is er gebeurd met de praktijk van het inleveren van een stuk salaris voor een leukere baan met een hogere potentiële upside?
Het kon natuurlijk ook niet anders dan dat de donkere wolken die zich boven de economie samenpakken gevolgen hadden voor de discussie. Zal een verslechterend klimaat ook invloed hebben op de kosten van het inhuren van de top? Zver verwachtte van niet: de C-suite krijgt misschien andere opdrachten (zoals meer optimaliseren in plaats van groeien), maar omdat de hoeveelheid talent niet verandert zal de prijs onverminderd hoog blijven. Wel kijken potentiële hires misschien wat kritischer naar de gezondheid van de bedrijven waarvoor ze komen te werken: is het bedrijf wel financieel gezond? Klopt de bedrijfscultuur?
Een belangrijke vraag vanuit de zaal was of het wenselijk is dat de investeerders zich met de rekrutering bemoeien. Hierop was het antwoord bevestigend: een nieuwe bestuurder die niet met zijn aandeelhouders overweg kan is gedoemd te mislukken. Zver gaf de tip om juist vroeg in het proces betrokken te raken: liever vroeg selecteren dan een veto aan het einde van een lang proces. Een andere belangrijke vraag vanuit de zaal was hoe het voor VC’s mogelijk was om het proces van inhuren te versnellen. Zver gaf als tip mee dat het handig is om bij het begin van het proces al heel helder de doelen op te stellen en, als die eenmaal geformuleerd zijn, niet zomaar verwachten dat mensen vanzelf op de vacature afkomen. Toch is er niet alles aan te doen en moet je soms maar gewoon geduld hebben, hoe vervelend dat ook is. Daarbij tekent Zver aan – oh ironie – dat de Executive Search-sector zélf met een personeelstekort kampt dus dat er niet genoeg mensen zijn om alle searches tijdig uit te voeren en er bij veel bureaus een aannamestop is voor nieuwe opdrachten. De crunch raakt ons allemaal.
De VEECEE-borrel werd georganiseerd in samenwerking met de partners van de community: Techleap.nl, Houthoff en The Monkey Network. Meer weten? Neem contact op met community manager Evelijn Hartvelt.
Aan deze sessie namen deel:
Jan Andriessen, Partner bij henQ
Laura Cramer, Investment Director bij Rubio Impact Ventures
Lyall Davenport, Principal bij Claret Capital Partners
Frederik de Hosson, Investment Director bij Ponooc
Mathijs de Wit, Partner bij Newion
Saumitra Dubey, Head of Investments bij Slimmer AI
Thijs Emondts, Principal bij Prime Ventures
Thijs Gitmans, Investment Partner bij SHIFT Invest
Corne Jansen, Managing partner bij Inkef
Ronald Kemmeren, Principal bij HPE Growth
Patrick Kerssemakers, Founder / Managing partner bij Dutch Founders Fund
Tom Kist, Managing Partner bij Slingshot Ventures
Tanja Kramer, VC Investor bij Slingshot Ventures
Michael Lucassen, Managing Partner bij TIIN Capital
Reinder Lubbers, Managing Founder bij No Such Ventures
Julia Padberg, Partner bij SET Ventures
Margaret Perchik, Principal bij Prime Ventures
Marco Pieters, Director bij Slingshot Ventures
Ernst Rustenhoven, Senior Investement Manager bij Slingshot Ventures
Richard Spijkers, Investment Director bij Innovation Industries
Roderick Kasteel, Managing Director bij Knop Ventures