VEECEE-bijeenkomst: de do’s en don’ts van datagedreven durfkapitaal

Laatst gewijzigd: 09 september 2024 08:22
De VEECEE Community kwam bijeen bij Google Amsterdam om data driven durfkapitaal te verkennen.

This article is also available in English, read it here.

Bekijk hier de foto’s van de VEECEE-bijeenkomst

Fotografie: Robert Tjalando

Op donderdag 5 september 2024 kwamen leden van de VEECEE-gemeenschap bijeen op het kantoor van Google in Amsterdam voor een meeslepende avond gericht op de opkomst van datagedreven durfkapitaal.

Het evenement, georganiseerd door VEECEE, een netwerk dat zich toelegt op het verbinden van Europese durfkapitalisten, werd georganiseerd in samenwerking met Google Cloud, Houthoff en re:cap. De avond bracht VC-professionals samen die graag wilden onderzoeken hoe data en AI de industrie transformeren.

Opening: de missie van VEECEE
Het evenement begon met een warm welkom van Laura de Munck, Young M&A en VC Community Manager bij Sijthoff Media, en Viktoria Oushatova van Prime Ventures, lid van de adviesraad van VEECEE.

Ze introduceerden de missie van VEECEE: het creëren van betekenisvolle verbindingen tussen Europese venture capitalists en het ondersteunen van het lokale startup-ecosysteem. Hoewel netwerken op evenementen gebruikelijk is, biedt VEECEE meer gestructureerde en gerichte bijeenkomsten om diepere professionele relaties te bevorderen en kennis te delen binnen de VC Community.

De ronde tafel: datagestuurde VC in de praktijk

Voorafgaand aan het hoofdevenement vond een rondetafelgesprek plaats, waarin datagedreven durfkapitaal centraal stond. Uit het gesprek kwamen drie cruciale inzichten naar voren over het integreren van data in de besluitvorming van VC-investeerders:

1) Data verbetert beslissingen, maar vervangt de menselijke maat niet: Hoewel AI en datagestuurde tools taken kunnen automatiseren en waardevolle inzichten kunnen verschaffen, blijven het opbouwen van relaties en menselijk oordeel de sleutel tot het sluiten van succesvolle deals.

2) De huidige tools zijn nuttig maar nog niet volledig volwassen: tools als PitchBook en Specter helpen bij financiële analyse en portefeuillebeheer, maar veel ervan zijn nog steeds onderontwikkeld of duur, vooral voor kleinere VC-firma’s.

3) Het balanceren van data en menselijke expertise is de toekomst: de meest succesvolle VC’s zullen degenen zijn die de efficiëntie van data combineren met sociale intelligentie en empathie. Datagedreven werkwijzen zullen standaard worden, maar persoonlijke connecties zullen de best presterende VC’s blijven onderscheiden.

Experts aan het woord: praktische inzichten uit het veld
De plenaire sessie begon met een introductie door Raphael Neuhaus van Google Cloud, die de rol van Google Cloud in het aandrijven van succesvolle bedrijven als Spotify benadrukte. Hij legde uit hoe VEECEE-leden kunnen profiteren van de middelen van Google Cloud, waaronder cloudcredits voor portfoliobedrijven.

De eerste expert, Mustafa Torun, Senior Data Scientist bij Invest-NL, betrad het podium om uit te leggen hoe zijn team bij de impact investor data integreert om investeringsbeslissingen te begeleiden.

De datastrategie van Torun voor Invest-NL draait om het verzamelen van data van miljoenen start-ups en het vertalen van die data naar actiegerichte inzichten. De marktinformatie die door het datateam wordt aangeleverd, is voor Invest-NL de input om beslissingen te baseren over waar kapitaal moet worden ingezet om de gewenste impact te bereiken. Het faciliteren van de energietransitie en het creëren van een CO2-neutrale economie is het gewenste resultaat. Uiteraard gecombineerd met een gezond financieel rendement.

Alle databehoeften van het bedrijf kunnen in vier worden gedeeld, legt Toron uit:
• Ecosysteemintelligentie: monitoring, analyse en voorspelling van de ecosysteemdynamiek.
• Sourcing en screening: het vinden en selecteren van de juiste bedrijven, deals, fondsen, experts en gebeurtenissen.
• Due Diligence: Ondersteuning van due diligence-activiteiten door besluitvorming en automatisering.
• Beoordeling van strategie, impact, investeringen, portfolio, beslissingen en activiteiten.

Het data-analyseteam van Invest-NL staat op het punt de ultieme tool voor de impactinvesteerder af te ronden. Het is een relatietool die start-ups, financieringsbehoeften, relaties tussen bedrijven en instellingen en nog veel meer bijhoudt. Een laag van intelligentie stuurt ook de besluitvorming en acties. Hoe kun je bijvoorbeeld het beste een bedrijf benaderen? Het systeem helpt de investeerders inzicht te krijgen in de financieringsbehoeften van alle spelers in het ecosysteem en hoe Invest-NL de meeste impact kan bereiken.

Om een zo compleet mogelijk beeld van het ecosysteem te krijgen, worden de gegevens van verschillende belangrijke investeringsdatabases gecombineerd. Invest-NL krijgt nu een duidelijk beeld van de meest veelbelovende deep tech-bedrijven die er zijn.

Hij sloot af met de belangrijkste ‘do’s en don’ts’ voor elke durfkapitaalspeler die een datagedreven aanpak wil hanteren:

Doen
• Weet waar je moet beginnen: bij een quick win-probleem.
• Meet je succes.
• Vind sleutelpersonen, belangenbehartigers in de organisatie.
• Omarm de uitdaging: het is een verlangende en voortdurende inspanning.
• Creëer een datastrategie!

Niet doen
• Isoleer je niet van de bedrijfsstrategie.
• Huur niet eerst een data-analist in.
• Offer de betrouwbaarheid niet op aan de (vroege) snelheid.
• Vergeet niet: cultuur eet strategie.

Curiosity VC: de kracht van AI en automatisering

De tweede spreker, Loïc Struyvelt, Investment Associate bij Curiosity VC, deelde zijn reis over het integreren van AI in hun workflows. Curiosity VC is een fonds dat actief is in seed- en pre-seedrondes in de Benelux, de Scandinavische landen en de Baltische staten.

Ongeveer twee jaar geleden besloten hij en zijn collega’s serieus te beginnen met het integreren van data en AI in hun workflows. Loïc reciteerde het verhaal van David en Goliath. De kleine David won het gevecht tegen de kolos Goliath omdat hij slimmer was en het juiste gereedschap voor de klus gebruikte (een slinger en een steen). Tegen hun ‘strijd’ tegen ‘tier 1-fondsen’ is Curiosity VC van plan een soortgelijke strategie te hanteren.

Twee jaar geleden had Curiosity een aantal belangrijke uitdagingen in hun processen. Hun technologiestapel was een stortplaats van nieuwsartikelen en onderzoeksartikelen geworden (die niemand ooit zou lezen). Hun pitchdecks waren niet geüpload naar Google Cloud. En ze waren handmatig bezig met het opstellen van outreach-berichten. Bovendien bestond er niet één enkele bron van waarheid. “We waren te slim om al dit handmatige werk te doen”, aldus Loïc. Het was tijd voor verandering.

Ze brachten eerst hun grootste pijnpunten (taken die ze echt haatten) en laaghangend fruit (de grootste inefficiënties) in kaart. Ze begonnen alles te automatiseren wat ze konden automatiseren. “Als automatisering je een paar minuten per dag kan besparen, kunnen ze op de lange termijn heel wat minuten opleveren”, legde Loïc uit.

Hun volgende stap was het scrapen van al hun informatiebronnen over het soort bedrijven waarin ze mogelijk zouden willen investeren. Hun CRM moest echt hun enige bron van waarheid worden, dus begonnen ze gegevens en interacties zoveel mogelijk op een geautomatiseerde manier te verzamelen. Daarbij importeren ze sleutelgegevens uit verschillende bronnen om een zo compleet mogelijke database te krijgen.

De laatste stap was de oprichting van een eigen AI-analist, genaamd Fleur. Ze stuurt waarschuwingen, stelt e-mails op en voorziet de investeerders van benchmarkgegevens. Loïc is blij omdat hij nu kan doen waar het bij VC-beleggen om draait: relaties beheren en netwerken.

De tweede spreker deelde ook enkele belangrijke inzichten uit zijn reis om een meer datagedreven en AI-gedreven VC-investeerder te worden:
• Identificeer de belangrijkste pijnpunten en inefficiënties en stel duidelijke doelen vast voor AI- en datagestuurde projecten.
• Begin klein door de ‘quick wins’ te identificeren en begin te experimenteren met tools om je leercurve te versnellen.
• Bouw versus. Kopen: weet wanneer je intern moet ontwikkelen versus bestaande oplossingen moet gebruiken. Als je iets bouwt, moet je ook bereid zijn het te onderhouden.
• Datakwaliteit en -beheer zijn cruciaal: je doet het goed of niet.

Een levendige vraag- en antwoordsessie en netwerken
De presentaties werden gevolgd door een boeiende vraag- en antwoordsessie. Het evenement werd afgesloten met uitstekende drankjes en hapjes verzorgd door Google, waar het gesprek tot diep in de avond werd voortgezet terwijl VC’s contact maakten en ideeën uitwisselden.

Vooruitkijken
De VEECEE-gemeenschap vertrok met nieuwe inzichten en praktische inzichten over hoe datagestuurde praktijken hun werk kunnen verbeteren zonder de essentiële menselijke verbinding te verliezen die durfkapitaal uniek maakt. Het volgende VEECEE-evenement staat gepland op 27 november in Capital C in Amsterdam en belooft nieuwe kansen voor Europese VC-bedrijven om te leren, verbinding te maken en te groeien.

Lees ook: VEECEE rondetafel: de opkomst van datagedreven venture capital

Gerelateerde artikelen