Vastned overweegt vertrek van Amsterdamse beurs

Verlies van fiscale vrijstelling in 2025 is een belangrijke reden voor de exit.

Het vastgoedbedrijf Vastned staat op het punt om de beursnotering in Amsterdam te schrappen. Mogelijk kiest de winkelvastgoedgroep voor notering aan alleen de Brusselse beurs. Vastned heeft nu een beursnotering in zowel Amsterdam als Brussel.

Aanleiding voor het eventueel terugtrekken van de Amsterdamse beurs is dat Vastned in 2025 niet meer in aanmerking komt voor de fbi-status, de fiscale beleggingsinstelling. Die vrijstelling is er nog wel in België, via de erkenning als gereglementeerde vastgoedvennootschap, de zogenaamde gvv-status.

Een fbi is onderworpen aan vennootschapsbelasting tegen een tarief van 0 procent. Om in aanmerking te komen voor de fbi-status, moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan, waaronder aandeelhouders-, uitkerings-, financierings- en governancevereisten. Daarnaast mogen de activiteiten van de fbi slechts bestaan uit het beleggen van vermogen.

Onder de nieuwe regels, die per 1 januari 2025 in werking treden, kunnen beleggingsinstellingen niet langer het fbi-regime toepassen indien zij rechtstreeks beleggen in onroerende zaken in Nederland.

Daarnaast speelt volgens de Belgische zakenkrant De Tijd mee dat de Belgische tak van Vastned beter presteert dan de Nederlandse tak. Vastned Belgium, dat voor twee derde in handen is van de Nederlandse holding, levert een kwart van de totale vastgoedportefeuille, maar is al jaren de motor van de groep. De Belgische portefeuille kent een hogere bezettingsgraad en leed vorig jaar minder waardeverlies.

Ook heeft Vastned Belgium minder schulden dan de Nederlandse holding, waardoor Vastned Belgium recent voor 125 miljoen euro lopende leningen kon verlengen. In 2018 heeft Vastned holding vergeefs geprobeerd om de Belgische dochter helemaal binnenboord te krijgen.

Gerelateerde artikelen