Vadeko – NIBC Investment Partners: Buy & build met prefab houtconstructies

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:27
In 2020 nam NIBC een minderheidsbelang in Vadeko en onlangs kondigde het bedrijf een overname aan.

Vadeko is een duurzaam opererende specialist in prefab houtskeletbouwconstructies. Prefab-constructies zijn niet alleen financieel voordelig ten opzichte van traditionele bouw, maar hebben ook een veel lagere CO2-voetdruk. Niet onbelangrijk in tijden waarin duurzaamheid een substantiële rol speelt in de actuele thematiek rondom (huidige en toekomstige) woningbouw. In 2020 nam NIBC Investment Partners een minderheidsbelang in Vadeko en onlangs kondigde het bedrijf een overname aan. Een gesprek met Vadeko eigenaar-directeur Mark Timmer en met Franck Marra van NIBC Investment Partners.  
  
In 2007 begon ondernemer Mark Timmer (40) zijn eerste bedrijf: Domestic Prefab Houtconstructies, gevestigd in het Drentse Geesbrug. Hij nam de boedel van het bedrijf, dat zich vooral richtte op middelgrote bouwprojecten en dat zo'n tien werknemers had, over van een curator en begon er zijn eigen bedrijf mee. Tijdens de kredietcrisis kwam hij in contact met de (nu voormalig) eigenaar van branchegenoot Vadeko, de heer Van der Kooij (vandaar de naam Vadeko, red.). “Daar had ik een goede klik mee", vertelt Timmer. “Hij zocht een koper, want hij had geen opvolger. Voor mij was dit een mooie kans om een groeisprong te maken. Maar het kwam uiteindelijk niet tot een deal.” 
  
Timmer bleef wel in gesprek met Van der Kooij en in 2014 heeft hij samen met de bedrijfsleider van Vadeko – Wiebe Postma (34) –de prefab-onderneming overgenomen. “We hebben de ondernemingen in 2015 geconsolideerd en als locatie het Friese dorp Winsum gekozen waar Vadeko al gevestigd was.”  
  
Timmer en Postma zijn allebei deels eigenaar en directeur van de onderneming en managen het bedrijf samen. “Wiebe specialiseert zich vooral in personeelszaken, verkoop en calculatie. Ik houd me bezig met de werkverdeling, de techniek en algemene zaken. We zijn nu met zo'n 120 mensen en de omzet is gegroeid naar zo'n twintig miljoen euro.” 


Mark Timmer (links) en Wiebe Postma (rechts)
  
NIBC Investment Partners aan boord 
In 2019 zagen de ondernemers een snelle toename van opdrachten en een groeiende potentie van hun markt en besloten om de groei te versnellen… “Autonoom zou niet snel genoeg gaan om onze positie in de markt te behouden en verstevigen. Ondanks de overname van Vadeko stonden bedrijfsovernames totaal niet op ons vizier. We hadden hiervoor een partner nodig", aldus Timmer.  
  
Via Marktlink kwamen de bouwondernemers in contact met verschillende partijen. Ze hadden besloten om een deel van hun aandelen aan te bieden en zo het nodige groeikapitaal op te halen voor investeringen en mogelijke overnames. Eind 2020 kozen ze voor NIBC Investment Partners (‘NIBC’). “Er waren veel gegadigden, maar NIBC had het meest interessante bod. Vooral hun commitment sprak ons aan.” NIBC kwam met een minderheidsaandeel van 40 procent aan boord en wilde de ondernemers vooral steunen waar waarde toegevoegd kon worden. De ondernemers bleven in de drivers seat.  
  
Franck Marra, NIBC: “Wat ons aantrok was de marktpotentie en het ondernemerschap van Mark en Wiebe. Er moet veel en op een duurzame manier gebouwd worden in Nederland de komende decennia. Prefab Houtskeletbouw biedt een aantal voordelen aan aannemers op kostentechnisch vlak én op het gebied van duurzaamheid. Mark en Wiebe zijn permanent op zoek naar de beste oplossingen voor de klanten en naar verdere automatisering van de productieprocessen.” 
  
NIBC Investment Partners heeft een andere propositie dan veel andere investeerders. Ze nemen doorgaans een minderheidsbelang. Marra: “We willen vooral de ondernemers aan boord houden met skin in the game. Zij moeten profiteren van de upside bij succes. Als zij gemotiveerd blijven, kunnen we er samen voor zorgen dat de strategie succesvol wordt uitgevoerd.” Wat NIBC Investment Partners meeneemt – naast kapitaal natuurlijk – is ervaring met groeivraagstukken zoals overnames, kapitaal intensieve investeringen, uitbreiding van management teams en professionalisering van de rapportages. “We hebben dezelfde visie als Mark en Wiebe en dat is doorgroeien", vertelt Marra. “Kosten gaan daarbij voor de baten uit. We geloven ook in verdere automatisering. Mark en Wiebe blijven het management voeren. En als het aankomt op bijvoorbeeld acquisities en bankfinanciering nemen wij meer de lead in het partnership.” 
  
“Dat vinden wij ook prettig", vult Timmer aan. “Dat maakt dat we niet afhankelijk zijn van adviseurs. NIBC heeft alle nodige kennis in huis. Bovendien kosten overnames heel veel tijd. Wij zijn te plat georganiseerd om dat goed zelf te kunnen doen.” 
  
Innoveren en investeren 
Met het groeikapitaal van NIBC is er geïnvesteerd in uitbreiding van gebouwen en een additionele productielijn waarbij de nadruk op gevelelementen ligt. Hiermee kan Vadeko 50.000 m2 aan extra gevelelementen per jaar produceren. “Deze productielijn heeft een hoog niveau van automatisering en dat is waar de sector naar toe gaat", zegt Marra. “Het gaat een stuk verder dan hoe de meeste branchegenoten dit aanpakken.” 
  
Timmer: “In onze industrie is de productie met lineaire bruggen de standaard. Technologie met drie assen. Wij gaan werken met een systeem met zeven-assige robotarmen. Dat geeft veel meer mogelijkheden. Deze robotinstallatie kunnen we in de toekomst nog van alles leren. Ook hebben we in onze industrie met schaarste aan mensen te maken. Automatisering helpt ons met het capaciteitsvraagstuk. Vanuit de markt wordt dit op de voet gevolgd. Van onze integrator die de software en tools voor ons ontwikkelt begrijpen we ook dat er veel partijen hier interesse in tonen en erop mee willen liften. Dat hoop ik ook, want zo wordt de hele sector verder gebracht.” 
  
Inmiddels is ook de eerste overname een feit. Begin dit jaar nam Vadeko Notebomer Houtconstructie over. “Een wat kleinere, maar rendabele branchegenoot gevestigd in het Groningse Marum", vertelt Timmer. “De eigenaar wist dat hij voor de toekomst schaalvoordeel nodig had. Hij deelde onze visie op de sector en is daarom samengegaan met ons. Hij is nog erg betrokken en blijft dat voorlopig ook.” 
  
De overname levert een hoop synergievoordelen op. “Commerciële synergiën, inkoopsynergiën, synergiën op het gebied van personeel", somt Marra op. “En ook het kunnen optimaliseren van de productieplanning. Wanneer ze het druk hebben in Marum, kan een opdracht worden geproduceerd in Winsum en vice versa. Bovendien was er sprake van een goede spreiding van klanten. Kortom, een geweldige acquisitie.” 


  
Floreren in dynamische omgeving 
Qua inkoop komt Vadeko uit een hele volatiele tijd met grote prijsstijgingen. “Door Covid kwam er grote druk op beschikbaarheid van hout; iedereen ging wat aan z'n huis doen omdat ze niet op vakantie konden", vertelt Timmer. “Toen de beschikbaarheid eindelijk was verbeterd, brak de oorlog in Oekraïne aan en gingen de prijzen weer omhoog. Het is nu weer wat gestabiliseerd, maar het blijft gevoelig.” 
  
Ondanks deze uitdaging doet de onderneming het goed omdat de markt opschuift naar de houten constructies. Mark Timmer: “We zien dat wij het in de markt beter doen dan concurrerende bouwsystemen. Prefab houtskeletbouw wint bijvoorbeeld ten opzichte van prefabbeton. Logisch, want het is veel duurzamer. En de normen om een bouwvergunning te krijgen worden steeds strenger.”  
  
In Nederland is het aandeel complete houtskeletwoningen  nog geen tien procent, schat Timmer in. Daarin ligt dus nog enorme potentie. Combineer dat met de woningnood in Nederland en je hebt een gat in de markt te pakken. Vadeko is dan ook van plan een stevige groei te realiseren, zowel organisch als via mogelijke acquisities. “De kernwoorden zijn toekomstbestendig en aantrekkelijk. Dat vind ik belangrijk. Verder blijven we investeren in automatisering en slimme productie. Door productieslagen te maken kun je ook goed organisch blijven groeien", besluit de ondernemer. 
 

Gerelateerde artikelen