Unit4 voor 1,2 miljard euro naar hoogste bieder Advent

Na een competitief proces waarbij verschillende partijen interesse toonden, is het bestuur van softwarebedrijf Unit4 akkoord met een overname door private equity investeerder Advent. ING, Oppenheimer, Citigate, A&O, Goldman Sachs, ABN AMRO en De Brauw adviseerden bij de deal. Volgens Arne Grimme van De Brauw een bijzondere deal: "Uniek is het competitieve aspect gezien het feit dat het om een beursvennootschap gaat."

Het Britse Private equityhuis Advent betaalt € 38,75 euro per aandeel, het softwarebedrijf wordt daarmee gewaardeerd op bijna 1,2 miljard euro. Dat betekent een premie van 32,4% bovenop de slotkoers van 11 oktober, vóórdat de overnamegeruchten naar buiten kwamen. 

De Brauw Blackstone Westbroek trad op als juridisch adviseur van Unit4. Volgens lead advisor Arne Grimme een bijzondere deal. "UNIT4 is vanaf de zomer 2013 benaderd door verschillende partijen die interesse toonden in een mogelijke overname. Kort daarna is ook de Special Committee ingesteld. Na een leak announcement op 14 oktober 2013 hebben nog meer partijen hun interesse kenbaar gemaakt en is het aantal partijen in het proces uitgebreid. Gedurende het proces zijn een aantal partijen uitgevallen en op 15 november 2013 heeft Advent het beste bod gedaan met de hoogste prijs."

Dit weekend is de deal rond gemaakt. Grimme: "Zojuist is het Merger Protocol ondertekend. Uniek aan het proces is het competitieve aspect gezien het feit dat het om een beursvennootschap gaat. Dit bracht een bijzondere dynamiek met zich mee, ook als het gaat om de rol van de Special Committee."

Die Special Committee bestaat uit de voorzitter van de Raad van Commissarissen, Philip Houben, en Rob Ruijter, eveneens commissaris. Grimme: "Zij hadden de bijzondere taak om het proces te overzien en de belangen van alle stakeholders te waarborgen. Men kon daarnaast verwachten dat de private equity firms het management zouden uitnodigen om te participeren in UNIT4 nà de deal. Ook om deze potentiele conflicts of interests te beheersen, speelde de Special Committee een belangrijke rol aan de kant van UNIT4."

De deal geeft volgens Grimme aan dat de financieringsmarkt hot is. "Het geeft ook aan dat private equity geld heeft en op zoek is naar mooie en vooral ook grote deals."

Het team van De Brauw bestond naast Grimme uit Dirk Struycken, Willemijne Adank, Zephalinde van der Kolk, Martin van Olffen, Deline Kruitbosch, Okke Suurenbroek, Sacha Leeman, Jean-Marc Rovers, Jaap de Keijzer, Xandra Reintjes, Maayke Rooijendijk, Evert-Jan Henrichs en Femke van Herk‚Äč. Hugo Peek, Diny de Jong, Lodewijk Sodderland, Marco Seller en Ivo van Delft van ABN AMRO stonden de RvC van Unit4 bij. PwC gaf corporate finance advies aan het management team van Unit 4 alsmede tax advies aan Unit 4, het team bestond uit Janet Visbeen en Joris van de Kerkhof. 

ING (Michiel Post en Bart de Klerk) en Oppenheimer treden op als financieel adviseurs van UNIT4. Citigate verzorgde de PR. Allen & Overy trad op als juridisch adviseur van koper Advent, in een team dat bestaat uit Jan Louis Burggraaf, Karine Kodde, Femke Bierman, Marianne Drijgers, Stephanie Horowitz, Pieter Huizing, Liesbeth Scheepbouwer, Kees Schillemans, Cyriel Ruers en Joyce Leemrijse. Michiel van de Velde en Caspar Dekker van Deloitte verzorgden het fiscaal advies. 

 
Gerelateerde artikelen