Uniiq investeert in maker hittebestendig materiaal

Investeerder Uniiq steekt 350.000 euro in Delftse Arceon.

Met een investering van 350.000 door Uniiq gaat Arceon nieuwe producten op de markt zetten in samenwerking met een aantal pilot- en launchingklanten. Daarnaast gaat het bedrijf toepassingen in andere markten onderzoeken, het team uitbreiden met drie FTE en benodigde apparatuur in-house halen.

De Delftse startup Arceon ontwikkelt speciale composieten die tegen extreem hoge temperaturen bestand zijn (>1500 °C). Deze composieten, met o.a. carbon erin verwerkt, zijn ook nog eens veel lichter dan de huidige gebruikte alternatieven, die uit speciale metalen bestaan. De zogenaamde Ceramic Matrix Composites (CMC's) van Arceon kunnen nu dus al goed gebruikt worden in o.a. straalmotoren van satellieten. In de toekomst worden ook toepassingen als hitteschilden voor ruimtevaartuigen, die door de dampkring terug naar aarde komen, mogelijk.

Arceon maakt het produceren van deze CMC’s daarnaast ook nog eens op schaal mogelijk met een aantal innovaties in het productieproces. Aan het roer van Arceon staan founders Rahul Shirke en Rahul Sharma, die specialistische kennis hebben van dit type materialen in de spacesector. Het team wordt versterkt  door de jarenlange ervaring van co-founder Bernhard Heidenreich. Het bedrijf bezit hierdoor al een patent op het in-situ combineren van kleinere subsegmenten van de technologie. Hierdoor kunnen met veel groter gemak, en zonder additionele proces fouten, complexe vormen gemaakt worden door kleinere te combineren. Dit verlaagt niet alleen de doorlooptijd significant, maar maakt ook de kwaliteit beter te beheren. Hierdoor hebben ingenieurs vele malen meer vrijheid in hun ontwerpen.
 

Gerelateerde artikelen