Unica breidt uit met overname Pranger-Rosier

Technisch dienstverlener Unica heeft een overeenkomst getekend voor de acquisitie van de Friese Pranger-Rosier Groep. De overname wordt definitief nadat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zijn goedkeuring heeft verleend.

Pranger-Rosier is het grootste zelfstandige installatiebedrijf van Noord-Nederland met een omzet van circa € 55 miljoen en 250 medewerkers. De onderneming is sinds 1967 actief en sindsdien uitgegroeid tot een allround installatiebedrijf met vestigingen in Dokkum, Leeuwarden en Sneek. De voorgenomen acquisitie van Pranger-Rosier is de grootste overname in de geschiedenis van Unica, dat met een gerealiseerde omzet van € 539 miljoen in 2020 en circa 3.000 werknemers een van de grootste technisch dienstverleners van ons land is.

Met deze overname versterkt Unica zijn regionale positie in Noord-Nederland, waar het met de vestigingen in Groningen en Emmen ook zelf al actief is. Dankzij de overname krijgt Unica toegang tot een nieuwe klantgroep in Friesland en andere delen van Noord-Nederland en bouwt Unica daar zijn activiteiten uit, met name op het gebied van technisch beheer en onderhoud. Pranger-Rosier wordt na de overname met zijn drie vestigingen opgenomen in het vestigingennetwerk van Unica Building Services, dat daarmee de landelijke dekking uitbreidt naar 17 locaties. 

De directie van Pranger-Rosier ziet op haar beurt de aansluiting bij Unica als een belangrijke stap om de groei te versnellen en het aantal specialismen uit te breiden. Het bestaande directieteam blijft verbonden aan het bedrijf. Pranger-Rosier heeft een sterke regionale naamsbekendheid en reputatie en blijft om de herkenbaarheid in de markt te behouden onder eigen naam opereren vanuit de bestaande vestigingen in Dokkum, Leeuwarden en Sneek.

Unica realiseert zijn groeistrategie enerzijds middels autonome groei, door vanuit de bestaande bedrijven nieuwe klantsegmenten aan te boren. Daarnaast versterkt Unica zijn organisatie met regionale of gespecialiseerde acquisities. Gerichte overnames zijn voor elk cluster onderdeel van de groeistrategie. Unica verwacht de komende jaren elk jaar meerdere overnames te kunnen doen. Voor dit jaar verwacht Unica een omzet te realiseren van minimaal € 600 miljoen en een verdere groei van het rendement.

De recente overnames van Unica betroffen: Van Kempen Koudetechniek (2020, Industry Solutions), PCT Koudetechniek (2020, Industry Solutions), Numan & Kant (2020, Building Intelligence), Synto (2019, Building Services), Brainpact (industriële automatisering, 2019), Boele Fire Protection (2018, brandveiligheid), Dotwood (2018, ICT Solutions), Nsecure (2017, Access & Security) en Pro-Fa Automation (2017, industriële automatisering).

Gerelateerde artikelen