Uitspraak EU-hof treft duizenden bedrijven

Het Europees Hof van Justitie wil donderdagmorgen uitspraak doen over een Nederlandse fiscale regel die grote gevolgen kan hebben voor duizenden bedrijven. Het gaat over de aftrekbare rente van leningen tussen moeder- en dochterbedrijven.

Volgens het Nederlands recht geldt deze aftrek alleen wanneer moeder- en dochterbedrijven die voor de belastingdienst een fiscale eenheid vormen alle in Nederland zijn gevestigd. Als het moederconcern een lening aan een dochter verstrekt die daarover rente aan de moeder betaalt, mag het moederbedrijf de rente van de belastbare winst bij de Nederlandse fiscus aftrekken.

Een jaar geleden oordeelde een hoge adviseur van het hof dat de regeling Nederlandse bedrijven die lenen aan dochters in het buitenland discrimineert. Vaak volgen de rechters van het hof de opinie van de advocaat-generaal.

Als dat het geval is, heeft het kabinet een reparatiewet klaar staan die met terugwerkende kracht ingaat. Het gevolg van die wet is dat duizenden dochterbedrijven meer belasting moeten betalen.

(ANP)

Gerelateerde artikelen