UBS neemt Credit Suisse over voor 3,25 miljard

Overname door investeerder BlackRock kwam niet van de grond.

De Zwitserse bank UBS heeft de in problemen geraakte branchegenoot Credit Suisse overgenomen. Het akkoord werd bereikt nadat volgens de Financial Times het bod was verhoogd tot ruim twee miljard dollar (1,86 miljard euro). De Zwitserse centrale bank (SNB) bevestigde de deal zondagavond en maakte tevens bekend ter wille van de liquiditeit garant te staan voor een lening van maximaal 100 miljard Zwitserse frank (ruim 101 miljard euro).

Afgelopen weekend doken de overnamegeruchten over elkaar heen. Eerder zou UBS nog één miljard dollar hebben geboden, maar dat vond Credit Suisse te laag. Vermogensbeheerder BlackRock zou zich ook hebben gemeld in de race zijn om Credit Suisse, of delen daarvan, over te nemen. Ook waren er geruchten dat de Zwitserse overheid Credit Suisse zou nationaliseren. De Financial Times meldde ook dat de Zwitserse regering met noodmaatregelen een versnelde overname van Credit Suisse door UBS mogelijk wilde maken. 

UBS werd door de Zwitserse autoriteiten aangespoord nog dit weekeinde tot overeenstemming te komen, voordat de beurs vanmorgen weer openging. Zo konden beleggers gerust worden gesteld en paniek op de markten worden voorkomen. Met de fusie hoopt de overheid het vertrouwen in de bankensector van het Alpenland te herstellen. 

De overname betekent dat UBS, geleid door voormalig ING-topman Ralph Hamers, maar een fractie betaalt van de marktwaarde waarop Credit Suisse vrijdag eindigde. Die was ongeveer 7,5 miljard Zwitserse frank.

UBS had onder de Zwitserse regelgeving normaal gesproken zijn aandeelhouders zes weken de tijd moeten geven zich over de overname te buigen. Met de noodmaatregelen kon die consultatieperiode worden overgeslagen.

Wat de gevolgen zullen zijn voor het banenverlies bij Credit Suisse is nog onduidelijk. De Zwitserse vakbond voor bankmedewerkers heeft zondag opgeroepen een taskforce in het leven te roepen. Volgens de bond werken er ongeveer 17.000 mensen voor de bank.

(ANP)
 

Related articles