Twijfels over gevolgen beursgang CVC Capital

Critici vrezen dat het bedrijf verandert in een risicoloze vermogensbeheerder.

Niet iedereen bij CVC Capital Partners is blij met de voorgenomen beursgang van het private equity-bedrijf. Diverse kopstukken vrezen dat de nu nog vaak autonoom opererende dealmakers straks vooral bezig zijn met papierwerk.

De Financial Times sprak met een aantal insiders die argwanend staan tegenover de beursgang van CVC. Ze vrezen dat de op deals gerichte ‘eat what you kill’-cultuur gaat verdwijnen. Kern van deze cultuur is dat alle betrokken rond een winstgevende buy-out voor miljoenen kunnen profiteren van een lucratieve deal.

Er is ook vrees dat in een beursgenoteerd bedrijf veel macht in handen komt van slechts enkele bestuurders: de CEO en de CFO. Bij CVC worden de beslissingen genomen door een brede groep van topdealmakers.

Daarnaast zijn er zorgen dat de ondernemersgeest zal verdwijnen. Veel beursgenoteerde investeringsbedrijven zijn verworden tot vermogensbeheerders, zo signaleren de tegenstanders. Het beheer van vermogen geeft een stabiele inkomensstroom waar beleggers de voorkeur aan geven, zo klinkt het. Maar het is geen ondernemerschap, zo citeert de Financial Times.

Lees ook: CVC naar de AEX: kroniek van een aangekondigde beursgang

Gerelateerde artikelen