M&A Insights-rapport: ‘De big bang bleef uit’
In de nieuwe editie van M&A Insights brengt Allen & Overy in kaart hoe de markt zich in de eerste zes maanden van 2021 heeft ontwikkeld. Corporate Partner Gijs Linse licht toe.
Ronduit positief. Die conclusie trekt Gijs Linse, Corporate Partner Allen & Overy Amsterdam, over de laatste M&A Insights van het advocatenkantoor.
“Een transactiegroei van 131 procent, een dealvolume-stijging van 29 procent… Daar kun je alleen maar heel erg tevreden over zijn”, aldus Linse. “De vergelijking tussen 2020 en 2021 is door de pandemie natuurlijk wel behoorlijk vertekend. Als we naar 2020 kijken, dan bouwden de eerste drie maanden nog voort op de M&A-gekte van eind 2019. Daarna, in Q2 van het vorige jaar, vertraagde de markt sterk door Covid-19, waarna de bedrijvigheid medio zomer weer begon op te krabbelen.”
Dat ontwikkelde zich zelfs snel weer tot een behoorlijk volle agenda, constateert de advocaat. “Dat er deze eerste zes maanden van 2021 in vergelijking met die beroerde maanden van 2020 een behoorlijke groei zou komen, was dus voorspelbaar en dat zien we terug in dat percentage van 131.”
Vertrouwen in de toekomst
En die – lagere – 29 procent groei van het dealvolume? “Dat percentage geeft vooral veel vertrouwen in de toekomst aan”, aldus Linse. “Let wel, 29 procent! Ook zonder pandemie zouden we maar wat blij zijn met dergelijke cijfers. Corona wordt door de markt niet meer als heel groot risico beschouwd. De gedachte dat de wereldeconomie door Covid-19 ineenstort, heeft plaats gemaakt voor een analyse bij overnames die meer is gericht op de vraag hoe de relevante industrie of dat bedrijf wordt geraakt door de pandemie. Dat zie je bijvoorbeeld ook terug in de grotere deals die er nu weer zijn. Op langere termijn worden zaken als inflatie en vooral renteverhoging gevaarlijker geacht dan Covid-19.”
SPAC blijvertje?
De M&A Insights rapportage van Allen & Overy laat zien dat maar weinig mensen in het einde van de SPAC-trend geloven. Uitdagingen zijn er wel, met name in de vorm van het beperkte aantal aantrekkelijke doelwitten.
Gijs Linse: “Die opmars van SPACs blijft opmerkelijk. Ik denk niet dat we hier met een hype te maken hebben. Een van de voordelen van een SPAC-beursgangroute is dat je als verkoper wéét wat de prijs van je bedrijf is op het moment dat je de deal doet, dat geeft zekerheid. Bij een normale beursgang kunnen de marktomstandigheden ten tijde van de IPO behoorlijk zijn gewijzigd ten opzichte van het moment dat je het hele IPO-proces in gang hebt gezet. Niet alle IPO-processen die worden opgestart zijn daarom uiteindelijk succesvol, maar dan zijn er wel veel kosten gemaakt. Én zijn een hoop mensen een illusie armer. Dat geldt bij een SPAC-route voor de verkoper veel minder, en dat is echt wel een bonus. In de Verenigde Staten lopen ze twee jaar op ons voor. Daar zie je nu even een pauze in die aanvankelijke SPAC-hausse, men is op zoek naar assets, naar een balans tussen vraag en aanbod. Mijn mening: SPACs are here to stay.”
Carve-outs
Nog zo’n trend die mede door de coronacrisis in een stroomversnelling is gekomen: carve-out deals. “Veel bedrijven bekijken hun strategische opties na Covid-19”, zegt Gijs Linse. “Ga je divisies verkopen? Dan praat je over M&A-deals met grote uitdagingen. Want zelfs zogenaamde stand alone divisies zijn vaak behoorlijk vervlochten met het moederbedrijf. Tien jaar geleden had je alleen te maken met, zeg maar, HR-services die werden gedeeld. Nu gaat het vaker ook om data, om licenties, om software, om technologie. Van veel groter belang en vaak heel moeilijk te scheiden. Horen IE-rechten bijvoorbeeld bij het moederbedrijf of bij die in de etalage staande target? Beide partijen gebruiken ze en bij verkoop moet dat dus worden gescheiden. Niet zelden leidt zo’n dilemma tot heel ingewikkelde discussies, dus een goede voorbereiding is daarvoor heel belangrijk.”
Investeringen waterstof
Een andere interessante ontwikkeling die Linse uit het M&A Insights rapport haalt is de opkomst van investeringen in waterstof. Dan gaat het bijvoorbeeld om energie uit waterstof, koelingen van vrachtwagenlading, aan toepassingen in de binnenvaart, in de industrie. Waterstof is misschien nog wat onbekend, maar zeker niet onbemind.
En dan aan Gijs Linse die vraag of de M&A-markt ook in de tweede helft van 2021 stappen zal blijven maken.
“Het was heel druk, die eerste zes maanden. Iedereen is nu wel eventjes aan vakantie toe, maar ik verwacht na de zomer continuïteit en hetzelfde deal-niveau. Redenen waarom het toch mis zou kunnen gaan? Zoals ik al aangaf, gaat het daarbij niet om corona, want ook op de huidige nieuwe besmettingsgolf reageert de markt lauwtjes. Een eventuele renteverhoging zal consequenties hebben, maar gebeurt dat nu? Over zes maanden? Over vijf jaar?”
Toename distressed M&A
Toch een beetje in die glazen bol turend: “Als de overheidssteun stopt en we echt weer in normaal vaarwater komen, verwacht ik een toename van distressed M&A. Nu al zie je in dat segment lichte groei, de komende twaalf maanden zal dat doorzetten. En dan denk ik niet eens aan sectoren als horeca en leisure. Die kregen zware klappen, maar daar is nu weer veel vraag. Het gaat vaker om ondernemingen waar de bedrijfsvoering toch al slecht was en die ook vóór de crisis het hoofd amper boven water konden houden. Louter door de steunpakketten overleefden ze. Maar straks loopt dat soort bedrijven tegen bankconvenanten aan.”
Conclusie: corona heeft weinig invloed gehad op de M&A-markt. “Lang werd gedacht dat het moment van die grote klap zou komen, maar de big bang bleef uit”, zegt Linse. “Het gaat goed, er is gezonde hectiek, de komende periode ziet er vooralsnog rooskleurig uit.”
Lees hier het complete M&A Insights rapport van Allen & Overy