M&A Trendonderzoek: Deze krantenkoppen verwachten M&A-professionals

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 15:30
De economische vooruitzichten zijn somber en de terughoudendheid van banken is al merkbaar.

Dit artikel is afkomstig uit het Trendonderzoek 2022 van M&A en Ansarada. Bekijk hier het hele onderzoek.

Op de vraag ‘Welke krantenkoppen verwacht je dat de komende twaalf maanden zullen overheersen als het gaat om M&A-investeringen op de Europese markt?’, reageren de 100 top-dealmakers die aan deze survey deelnamen heel duidelijk. Van de tien mogelijkheden kiest 39 procent van de respondenten voor ‘Banken terughoudender met verstrekken overnamefinanciering door economisch klimaat’. 

Er is, met 27 procent, nog een serieuze runner up: ‘Economische neergang zorgt voor lagere waarderingen’. En ook nog vermeldingswaardig: ‘Covid-19 maakt een comeback’, ‘Geopolitieke spanningen nemen toe’ en ‘Insolvente bedrijven jagen groei aan van distressed deals’. Percentages voor de overige vijf antwoorden zijn marginaal.  

Welke krantenkoppen verwacht je dat de komende twaalf maanden zullen overheersen als het gaat om M&A-investeringen op de Europese markt?

Rob van Veldhuizen, binnen ING verantwoordelijk voor de wereldwijde corporate finance-activiteiten en ook direct verantwoordelijk voor het Nederlandse corporate finance-team, zet op pole position de nummer 2 van de uiteindelijke lijst. “Ik kies voor ‘Economische neergang zorgt voor lagere waarderingen’, met als opvallende runner up “Geopolitieke spanningen nemen toe”, aldus het Global Head Corporate Finance van ING. 

Ook Meltem Koning, Partner bij Van Doorne, wijkt van de gebaande paden. “Tja, dan kies ik toch voor ‘Activistische aandeelhouders jagen vijandige overnames aan’”, zegt de altijd positieve en goedlachse M&A-advocaat.  

Haar collega, Matthijs Ingen-Housz, schaart zich met zijn antwoord achter Rob van Veldhuizen. ‘Economische neergang zorgt voor lagere waarderingen’. Maar, zoals Ingen-Housz in een eerder interview met M&A Magazine al verklaarde: “Na zo’n extreem hectisch druk topjaar als 2021 is dat eigenlijk ook best logisch.” 

Thomas Wals (MKB Fonds), Robert Falk (Bencis Capital Partners), Paul de Hek (DC Advisory), Bastiaan Vaandrager (Rothschild & Co) kiezen met ‘Banken terughoudender’, voor de nummer 1. Dat doet ook Rob Oudman van Houlihan Lokey Nederland. “Die terughoudendheid van banken als het gaat om het verstrekken van overnamefinanciering zien we al in een behoorlijk aantal sectoren”, aldus Oudman. “Het wordt een stuk ingewikkelder om bij banken aan te kloppen voor een overnamefinanciering. Je kunt dan een beroep doen op debt fondsen, maar die zijn zich ook anders gaan gedragen. Wanneer de rentes op de bondmarkten omhooggaan, wordt het voor debt fondsen lastiger om een yield te maken. Dus ook dat gooit de boel behoorlijk in het slot.” 

Geopolitieke onrust 
Die koploper van de meeste dealmakers op de vraag welke krantenkoppen komende twaalf maanden zullen overheersen, zet ook Karel Knoll, Partner Corporate Finance – Debt Advisory bij Deloitte, in zijn Top 3. Maar wel op de derde positie voorafgegaan door ‘Geopolitieke spanningen nemen toe’ en ‘Economische neergang zorgt voor lagere waarderingen’. 

“Er hangen allerlei spanningen in de lucht, alleen al in Europa”, licht Karel Knoll zijn keuze toe. “Moet Oekraïne lid worden van de Europese Unie? Je kunt je afvragen of het land, met z’n enorme corruptie, wel geschikt is om op middellange termijn toe te kunnen treden. De uitbreiding van de NAVO wordt wellicht een splijtzwam. De Brexit speelt ook nog op, denk aan de problemen aan de Noord-Ierse grens. De ECB gaat meer en onevenredig schulden aan de zwakkere lidstaten opkopen. Hoe lang accepteren de sterke en financieel gezonde landen dit nog?” 

Ook buiten Europa zijn er tal van spanningshaarden, zo benadrukt de Partner bij Deloitte. “Denk aan China en Taiwan. En hoe ontwikkelt zich de relatie tussen Rusland en China? Er is grote kans dat China haar financiële belangen in Rusland gaat uitbreiden en daarmee haar machtspositie verder versterkt. Wat weer een reactie van het Westen zal uitlokken.” 

Verder wijst Karel Knoll op de komende verkiezingen in de Verenigde Staten. Trump zal zich weer gaan roeren en de democraten zullen wellicht een minder vriendschappelijke toon richting Europa laten horen. “Dit alles draagt ertoe bij”, zo concludeert Knoll, “dat de economische groei in Europa zal achterblijven, of dat er zelfs een economische teruggang komt, die leidt tot lagere waarderingen in datzelfde Europa. Ik ben niet positief over de economische omstandigheden en vooruitzichten. En wat de terughoudendheid van banken betreft; die is nu al merkbaar.” 

Activistische aandeelhouders 
Ook Michiel Pannekoek en Bram Caudri van Houthoff plaatsen de nummers 1 en 2 van deze vraag uit de survey in hun Top 3. Aangevuld met ‘Activistische aandeelhouders jagen vijandige overnames aan’.  

“We gaan meer zien van activistische aandeelhouders die bestuurders gaan vervangen en anderszins ingrijpen om daar ook op operational excellence te gaan sturen”, voorspelt Pannekoek. “We zijn natuurlijk met z’n allen een beetje gemakzuchtig geworden, daar valt nog veel te winnen.” 

Zijn collega, Bram Caudri: “Financiering zal ook wel een rol gaan spelen, maar uiteindelijk zit dat ook in die lage waarderingen. Die zijn trouwens weer een gevolg van het feit dat banken het spannender vinden.”   

Tom Beltman, Managing Partner Marktlink, gaat mee met de meerderheid van de respondenten in antwoord op deze survey-vraag. “Die terughoudendheid van banken gaat zeker spelen”, aldus Beltman. “Maar ik heb tegelijkertijd wel het idee dat banken nooit meer ‘2009’ laten gebeuren. Kapitaaleisen zijn veel strenger geworden en banken zijn veel beter gefinancierd. Dus het zal terughoudender zijn, maar ik verwacht niet dat banken de loketten helemaal zullen gaan sluiten.” 

Conclusie: Eensgezindheid, met een enkele in het oog springende uitzondering. Bijna alle top-dealmakers zijn wel overtuigd van die ene krantenkop over de terughoudendheid van banken bij het financieren van overnames. En ook de lagere waarderingen door de economische neergang, komt in de meeste van de 100 antwoorden tot uiting. Met de toenemende geopolitieke spanningen als gedeelde nummer drie. Opvallend is dat de gelouterde M&A-advocaat Meltem Koning (Van Doorne) kiest voor ‘activistische aandeelhouders, die vijandige overnames aanjagen’. Net als Michiel Pannekoek en Bram Caudri van Houthoff dat antwoord in hun top 3-keuze zetten. En, ook opvallend: de ‘gevoelskeuze’ van Rob van Veldhuizen (ING) voor ‘Toenemende investeringen van private equity’.     

Lees ook: M&A Trendonderzoek: ‘De tijd van de strategen is aangebroken’
 

Gerelateerde artikelen