De meest en minst veelbelovende sectoren: ICT & Technologie huizenhoog favoriet bij dealmakers
Onlangs verscheen de langverwachte derde editie van het M&A Trendonderzoek Benelux, uitgebracht door M&A en Ansarada.
Lees dit digitale magazine nu gratis en zonder registratie en boost je kennis over o.a. M&A, private equity, waardecreatie, cross-border deals en kunstmatige intelligentie:
• ICT & Technologie, Energie en Medisch & Biotech zullen de komende tijd favoriet zijn bij dealmakers.
• Het minst populair worden Horeca, Retail en Landbouw.
• De meningen zijn het meest verdeeld over de Mobiliteitssector, de Financiële sector en de Foodsector.
ICT & Technologie is de onbetwiste koploper als het gaat om sectoren waar volgens experts de meeste dealactiviteit valt te verwachten. Maar binnen deze sector zijn de verschillen groot.
Dat blijkt uit het M&A Trendonderzoek Benelux 2024 / 2025 van M&A en Ansarada. Voor dit onderzoek namen 175 Nederlandse en Belgische M&A-professionals deel aan een online survey en interviewde de redactie van M&A 35 dealmakers live.
Het M&A Trendonderzoek is glashelder: Verreweg het grootste deel van de Nederlandse en Belgische M&A-professionals die de online survey hebben ingevuld verwachten dat ICT & Technologie de komende tijd meeste M&A-activiteit zal laten zien.
Vrijwel alle van de 35 dealmakers die de redactie van M&A heeft geïnterviewd zijn het met hen eens. En geen wonder. De maatschappij digitaliseert nog altijd in een rap tempo, zoals Hans Swinnen constateert, Partner bij private equity-firma 3d investors. “Dat is de belangrijkste reden voor de populariteit onder dealmakers.” Het is bovendien een sector die voortdurend innoveert, zegt Sander Neeteson, Head of Corporate Finance ABN AMRO, wat ook een stimulans is voor overnames en investeringen.
De kansen die de digitalisering biedt zijn groot, waardoor in aanpalende sectoren veel bedrijven die erin slagen een digitale transformatie door te voeren aantrekkelijker worden voor dealmakers. Swinnen noemt bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening.
Tegelijkertijd is niet elk segment binnen de ICT & Technologiebranche even kansrijk, denken experts. Vooral softwarebedrijven zullen de komende maanden in trek zijn, denken zij. En binnen dit segment zijn sommige typen bedrijven populairder bij investeerders en kopers dan andere. Nogal wat AI-bedrijven hebben het bijvoorbeeld moeilijk om investeerders te vinden – een onderwerp dat in het hoofdstuk over AI aan de orde komt.
Investerings- en overnamekansen in energietransitie
Parallel aan en soms in combinatie met de digitale transitie van de samenleving vindt de energietransitie plaats. Deze transitie verloopt minder soepel dan de digitale transitie en niet alle dealmakers hebben een rotsvast vertrouwen in het groeipotentieel ervan, zeker niet op korte termijn. Vandaar dat de sector niet meer dan een tweede plaats scoort in de lijst van meest kansrijke sectoren.
Veel dealmakers wijzen op de kansen die de sector biedt. De wereldwijde verschuiving naar duurzame energiebronnen creëert een enorme vraag naar investeringen in zonne-energie, windenergie, waterstoftechnologie en energieopslag. Deze transitie stimuleert de M&A-activiteit in de energiesector, met bedrijven die strategische overnames doen om hun positie in de groeiende markt voor hernieuwbare energie te versterken. “De energietransitie vereist ook massale investeringen in infrastructuur, zoals slimme energienetten, oplaadpunten voor elektrische voertuigen en pijpleidingen voor groene waterstof”, zegt Jan-Hendrik Horsmeier, Partner bij advocatenkantoor Clifford Chance.
De energiesector is ook een broedplaats voor innovatie, waarbij voortdurend nieuwe technologieën worden ontwikkeld om de efficiëntie, betrouwbaarheid en duurzaamheid van de energieopwekking en -distributie te verbeteren. Met andere woorden: “De ‘C’ van creativiteit is cruciaal voor traditionele industrieën die zich moeten aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en hernieuwbare energie”, zeggen Kuif Klein Wassink en Ico Jalink, Partners bij advocatenkantoor Dentons. En natuurlijk trekken innovatieve bedrijven en mensen investeringen aan en stimuleren ze fusies en overnames.
Politiek creëert onduidelijkheid voor investeerders
Aan de andere kant is die groei niet onbedreigd. Fluctuerende prijzen van fossiele energie maken de business case voor duurzame energie vaak lastig. De politiek kan roet in het eten gooien, merken veel experts op. Beleidswijzigingen en onduidelijkheid over de toekomst van subsidies en stimuleringsmaatregelen creëren onzekerheid voor investeerders, waardoor ze terughoudend worden om te investeren in projecten die op lange termijn renderen.
“Ik verwachtte heel veel van de energietransitie”, zegt Marcel Vlaar, Financial Due Diligence Partner bij accountants- en adviesorganisatie RSM. In 2023 bereidde hij zich voor op een hausse aan investeringen in zonnepanelen, warmtepompen en batterijtechnologieën. Maar: “Daar is door het nieuwe kabinet een rem op gezet. In de tweede helft van vorig jaar was er duidelijk een kentering. Daar kwamen de oplopende rente, de hoge inflatie en de toenemende economische onzekerheid nog eens bij.”
Vergrijzende bevolking leidt tot groei gezondheidszorg en biotech
Een goede derde in de lijst met meest kansrijke sectoren is ‘Medisch & Biotech’, door de experts vaak in één adem genoemd met ‘Healthcare’. De meeste experts beschouwen het als veelbelovende sector vanwege de hoge mate van innovatie, met nieuwe technologieën die voortdurend worden ontwikkeld, zoals gepersonaliseerde geneeskunde, kunstmatige intelligentie in de gezondheidszorg en nieuwe behandelmethoden voor ziekten zoals kanker en Alzheimer.
Deze innovaties trekken aanzienlijke investeringen aan en stimuleren de M&A-activiteit. Zeker als de overheid verdere groei aanjaagt, zoals in België in de afgelopen jaren is gebeurd, zegt Philippe Craninx, Managing Partner bij fusie- en overnamespecialist Moore Corporate Finance: “De sector profiteert al decennialang van een actief beleid. Zowel Vlaanderen als Wallonië hebben geïnvesteerd in deze sectoren, wat tot een bloeiend ecosysteem heeft geleid.”
Een andere stimulerende factor is dat de bevolking vergrijst, wat leidt tot een groeiende vraag naar medische producten. Een groeimarkt waar veel M&A-activiteiten zullen plaatsvinden. Jan-Hendrik Horsmeier ziet vooral kansen voor de private health care. “Vooral voor de zelfstandige behandelcentra. De dienstverlening is daar goed, de zorg is planbaar en de nazorg is goed. Er is een heel grote behoefte aan dit soort dienstverlening.”
Sommige experts zijn niet helemaal overtuigd. Tom Snijckers, Partner bij M&A advieskantoor Oaklins Netherlands, wijst op het faillissement van de door private equity gefinancierde huisartsenketen Co-Med. Hij acht het mogelijk dat dit soort kwesties wet- en regelgeving zal uitlokken die toekomstige investeringen bemoeilijkt. Horsmeier is niet overtuigd: “Ik zie het niet weggaan.”
Sectoren met de minste transacties
Onderaan de lijst van kansrijke sectoren bungelen de Horeca, de Retail en de Landbouw. De Horeca en de Retail hebben met elkaar gemeen dat ze zich sterk richten op de consument. Die houdt – met name door de hoge inflatie van de afgelopen twee jaar – de hand veel meer op de knip dan daarvoor.
Verschillen zijn er ook. Kort na de coronacrisis was er een inhaalvraag waar met name de horeca van heeft geprofiteerd (evenals de sector Toerisme & Vrijetijd), maar die piek bleek kortstondig. Te kort voor veel horecabedrijven om hun coronaschulden weg te werken. Inmiddels is het een sector die ‘gedreven wordt door reorganisaties en niet door de upside’, in de woorden van Peter Zwijnenburg, Managing Director M&A and Transaction Solutions EMEA bij Aon.
De Retail is beter uit de coronacrisis tevoorschijn gekomen dan de Horeca, maar veel bedrijven staan onder druk door de steeds verdere opmars van e-commerce. Swinnen schetst een somber beeld: “Deze sector heeft het moeilijk. We zullen waarschijnlijk een shake out zien, waarbij sommige bedrijven simpelweg zullen verdwijnen.”
De problemen in de landbouw verschillen aanzienlijk van die in de horeca en de retail. Maar ook hier geldt: de komende twaalf maanden zullen we waarschijnlijk weinig deals zien. Zeker als het dealklimaat verslechtert door (mogelijk) veranderingen in wet- en regelgeving. Swinnen noemt bijvoorbeeld de onzekerheid over de eisen die aan de stikstofuitstoot door landbouwbedrijven worden gesteld.
Conclusie: Kansen in onverwachte hoeken
De digitalisering, de energietransitie en de vergrijzing: het zijn megatrends die niemand kunnen ontgaan. Vandaar dat de sectoren ICT & Technologie, Energie en Medisch & Biotech ook door zoveel experts worden gezien als bijzonder kansrijk.
Maar het zijn niet de enige sectoren. Onder de top-3 kansrijke sectoren zijn er genoeg die – mede door megatrends als de digitalisering en de verduurzaming – wellicht ook aantrekkelijk zijn voor dealmakers. De meningen over de Mobiliteitssector, de Financiële sector en de Foodsector zijn sterk verdeeld, en veel deelnemers aan de survey zien weinig in sectoren als de Bouw en Logistiek & Transport.
Maar de argumenten van de experts die juist hier mogelijkheden zien snijden hout. Want vaak zijn dit traditionele sectoren die door investeringen in ICT en technologie kunnen worden gemoderniseerd. Of waar allerlei efficiencywinsten te behalen zijn door consolidatie.
Karel Pinxten, Partner Mergers & Acquisitions bij accountants- en adviesorganisatie Deloitte Belgium benadrukt bijvoorbeeld het toenemende belang van technologie en ICT in de logistieke sector en de noodzaak om te investeren in vergroening – denk alleen al aan de vervanging van vrachtwagens die op diesel rijden door elektrische vrachtwagens. “Dat creëert dan een opening voor partijen om aan boord te komen en het nodige kapitaal in te brengen om die vergroeningsinvestering te kunnen doen.”
Sander Neeteson, die spreekt van ‘een grote behoefte aan consolidatie in de bouw, aangezwengeld door de maatregelen om veel woningen te bouwen en de vele infrastructuurprojecten.’ Hij merkt op dat private equity, ondanks traditioneel lage marges in de bouw, interesse toont in deze sector, mogelijk gericht op schaalvoordelen en innovatie via modulaire bouw.
Lees ook: Private equity: Marktvoorspelling voor 2025 en de grootste uitdagingen