M&A Trend Survey Benelux: Wat gebeurt er met de waarderingen in 2025?

De resultaten markeren een aanzienlijke verschuiving ten opzichte van vorig jaar.

• 65 procent van de respondenten is van mening dat de waarderingen de komende twaalf maanden grotendeels vlak zullen blijven.

• 26 procent voorziet een lichte stijging en slechts negen procent voorspelt een daling.

• De toegenomen concurrentie om activa van hoge kwaliteit betekent dat deze bedrijven nog steeds een hoog multiple voor hun bedrijf kunnen krijgen.

De meeste M&A-professionals (65 procent) in de Benelux denken dat de waarderingen de komende twaalf maanden min of meer vlak zullen blijven. 26 procent verwacht een stijging en negen procent verwacht een daling. De resultaten markeren een aanzienlijke verschuiving ten opzichte van vorig jaar. Destijds verwachtte slechts tien procent een stijging van de waarderingen, terwijl 46 procent verwachtte dat deze stabiel zouden blijven, en 44 procent een scherpe daling voorspelde.

Dat blijkt uit de M&A Trend Survey Benelux 2024/2025 van M&A en Ansarada. Voor dit onderzoek namen 175 Nederlandse en Belgische M&A professionals deel aan een online enquête en interviewde de M&A redactie 35 dealmakers live.

Lees dit digitale magazine nu gratis en zonder registratie:

Stabiliteit in waarderingen verwacht
Dealmakers in de Benelux zijn het er grotendeels over eens dat de bedrijfswaarderingen in de nabije toekomst stabiel zullen blijven, ondanks verschillende macro-economische factoren.

Richard Reis, Partner bij Argos Wityu, merkt op: “De waarderingen zullen min of meer hetzelfde blijven. Als je naar de Argos Index voor de eerste twee kwartalen van 2024 kijkt, zie je een plateau van ongeveer negen keer de EBITDA. Ik zie niet waarom dit zou veranderen.” (Na het derde kwartaal steeg de Argos-index licht naar 9,5 X EBITDA, red.)

Dit sentiment wordt herhaald door Hans Swinnen, partner bij 3d-investors, die constateert dat de markt voor hoogwaardige activa robuust blijft. “Ik denk dat activa van hoge kwaliteit duur zullen blijven, maar activa van lagere en middelmatige kwaliteit worden goedkoper. Er zal enige neerwaartse druk zijn, hoewel de waarderingen voorlopig stabiel blijven – vooral dankzij de kracht van activa van topklasse.”

Een sleutelfactor in deze stabiliteit is de aanpak die kopers volgen. Volgens Sander Neeteson, hoofd Corporate Finance bij ABN AMRO, zijn kopers voorzichtiger vooral na teleurstellingen uit het verleden. “Kopers jagen niet langer tegen elke prijs agressieve groei na en doen gedetailleerder onderzoek, wat er vaak toe leidt dat ze lagere waarderingen voorstellen om de risico’s te compenseren”, zegt Neeteson. Hij voegt er echter aan toe dat de concurrentie om hoogwaardige activa ervoor zorgt dat de beste bedrijven premiumprijzen blijven hanteren.

Rentetarieven en financieringskosten spelen een grote rol
Hoewel financiering de afgelopen jaren duurder is geworden, zien sommige dealmakers ruimte om de waarderingen stabiel te houden, vooral nu de rente zich begint te stabiliseren. Karel Pinxten, partner bij Deloitte, legt uit: “Schulden zijn de afgelopen jaren snel duurder geworden, maar de waarderingen van topbedrijven zijn nooit echt significant gedaald. Nu de financieringskosten zijn afgenomen, verwacht ik niet dat de waarderingen voor hoogwaardige bedrijven ook veel verder stijgen.”

Nancy De Beule, partner bij PwC, is het daarmee eens en suggereert dat in sectoren waar de rentetarieven al hoog zijn, de stijgende rente weinig impact heeft gehad. “In bepaalde sectoren waren de rentetarieven al hoog, en ik heb niet de indruk dat hogere rentetarieven een negatief effect hebben gehad”, zegt ze.

Sectorspecifieke variaties
Hoewel de algemene trend op stabiliteit duidt, benadrukken verschillende professionals sectorspecifieke variaties die de waarderingstrends zouden kunnen beïnvloeden. Tom Snijckers, Partner bij Oaklins Nederland, noemt de energiesector als voorbeeld. “Unieke, hoogwaardige assets in de energiesector kunnen nog steeds hoge waarderingen realiseren”, zegt Snijckers. Hij waarschuwt echter dat geopolitieke onzekerheid en veranderingen in de regelgeving, vooral in de context van duurzaamheid, een neerwaartse druk op de waarderingen kunnen uitoefenen.

Tom Beltman, Managing Partner bij Marktlink Fusies & Overnames, onderstreept de balans tussen vraag en aanbod in de M&A-markt, waardoor de waarderingen relatief stabiel blijven. “We zien een toename van de dealactiviteit, maar de prijzen zijn niet exorbitant. Hoewel er meer kopers de markt betreden, is er nog steeds een grote vraag van bedrijven die willen verkopen”, merkt Beltman op, wat wijst op een aanhoudend evenwicht in de prijzen.

Tekenen van waardestijgingen op bepaalde gebieden
Hoewel de meerderheid van de dealmakers stabiliteit voorspelt, gelooft een minderheid dat de waarderingen het komende jaar licht zullen stijgen. Dit is met name het geval in sectoren met veel vraag, zoals technologie, energie en gezondheidszorg. Joost den Engelsman, Head of Private Equity bij NautaDutilh, verwacht een gematigde groei gedreven door innovatie en strategische prioriteiten. “In 2025 verwachten we hogere dealwaarderingen in sectoren als technologie, energie en gezondheidszorg, gedreven door macro-economische factoren zoals innovatie, energietransitie en AI-integratie.”

Ook Kuif Klein Wassink, Partners bij Dentons, verwacht een lichte stijging. Hij wijst op dalende rentetarieven en de overvloed aan kapitaal als factoren die stijgende waarderingen zouden kunnen ondersteunen. “Voor hoogwaardige activa verwacht ik een sterkere stijging, terwijl minder aantrekkelijke activa wellicht een daling zullen zien”, legt hij uit.

Conclusie: Een markt die stabiel blijft, met enig optimisme
Het algemene beeld dat door de fusie- en overnameprofessionals in de Benelux wordt geschetst, is er een van stabiliteit. De waarderingen zullen naar verwachting stabiel blijven, met enig potentieel voor sectorspecifieke stijgingen, vooral in technologie en energie. Zoals Richard Reis treffend samenvat: “Niemand heeft een kristallen bol, maar alle tekenen wijzen op stabiliteit op de korte termijn.”

Voor dealmakers in de Benelux kan dit meer kansen betekenen om deals te sluiten in een markt waar de waarderingen voorspelbaar blijven, zelfs als de macro-economische en geopolitieke krachten evolueren.

Lees ook: Professor Paolo Fulghieri: ‘Eén grote beursgang kan de markt weer tot leven brengen’

Related articles