TotalEnergies neemt Deense windmolenparken over

De Franse oliereus wilde al langer duurzame projecten ontwikkelen.

Het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies heeft een deal gesloten met het Deense duurzame energiebedrijf European Energy voor een meerderheidsbelang in twee windprojecten. Naar verwachting zijn de windturbines op de twee locaties in de Deense wateren in 2030 operationeel. Financiƫle details over de deal zijn niet bekendgemaakt.

De elektriciteit die daar wordt opgewekt zal rechtstreeks worden verkocht op de groothandelsmarkt voor elektriciteit of via contracten met bedrijven. De deal komt ruim een jaar nadat TotalEnergies aankondigde minder te investeren in het Britse deel van de Noordzee.

Volgens topman Vincent Stoquart van TotalEnergies zijn de investeringen in de windprojecten in lijn met de strategie van het bedrijf om duurzame projecten te ontwikkelen tegen concurrerende prijzen. “Met dit partnerschap profiteert TotalEnergies van de langdurige aanwezigheid van European Energy in Noord-Europa om de activiteiten daar uit te breiden.”

De twee bedrijven willen ook in Zweden en Finland grote offshorewindparken ontwikkelen via een gezamenlijk bedrijf en gaan bieden op toekomstige aanbestedingen voor offshorewindparken in Denemarken. (ANP)

Gerelateerde artikelen