Totale waardering Grandvision na beursgang geschat op 6 miljard euro
Opticienbedrijf Grandvision krijgt een geschatte marktkapitalisatie van 6 miljard euro. Dat schrijft het Financieele Dagblad in gesprek met analisten. Private equity investeerder HAL Holding brengt een vijfde van de aandelen van Grandvision in februari naar de beurs, als de marktomstandigheden stabiel blijven.
Grandvision is de afgelopen jaren sterk gegroeid door middel van overnames. De overnames werden met name gefinancierd uit de kasstroom van het bedrijf. Voor toekomstige groei zal Grandvision mogelijk naar overnames buiten Europa kijken. Volgens data-analist Euromonitor groeit de wereldwijde brillenmarkt jaarlijks met 6,5 procent. Momenteel haalt het bedrijf 90 procent van de omzet uit Europa, maar daar groeit de markt weinig. In Azië en Latijns-Amerika groeit de markt voor opticiens nog sterk.
Zakenbanken bij advies beursgang Grandvision
Zakenbankiers van JPMorgan Chase en ABN AMRO adviseren HAL bij de voorbereiding en uitvoering van de beursgang. Ook Kempen, Rabobank, ING, HSBC, Petercam, BNP Paribas en Barclays zij betrokken. HAL kocht in 1996 – samen met het management – een meerderheidsbelang in Pearle. Daarvoor was het bedrijf eigendom van het Britse Grand Metropolitan. In de loop der jaren heeft HAL het belang uitgebreid tot bijna 100 procent. In 1996 had Pearle een omzet van 365 miljoen dollar. Sindsdien heeft HAL meerdere opticienketens opgekocht en samengevoegd onder de paraplu van grandvision. Het concern heeft nu een omzet van circa 2,1 miljard euro.
Advocatenkantoren bij overnames HAL
HAL is een actieve speler op de overnamemarkt. Voor juridisch advies bij overnames heeft het geen vast advocatenkantoor, maar HAL vind ze wel op de Zuidas. De Brauw Blackstone Westbroek adviseerde bij de recent afgeronde overname van Gispen en bij de overnmame van Company.info. Bij de overname van Huis Opticiens was NautaDutilh betrokken als adviseur. Freshfields Bruckhaus Deringer adviseerde bij een onderhandse plaatsing van aandelen SBM.