Toshiba kiest mogelijke koper 

Investeringsfonds Japan Industrial Partners Inc. neemt Toshiba vermoedelijk over.

Toshiba Corp. heeft een groep bedrijven onder leiding van een in Tokio gevestigd fonds geselecteerd als de voorkeursbieder voor een mogelijke overname van het Japanse conglomeraat. Het fonds zou wat Toshiba betreft 2,8 biljoen yen (19,1 miljard dollar) moeten betalen. Dat melden ingewijden.

Het fonds, Japan Industrial Partners Inc., heeft verschillende bedrijven, waaronder Chubu Electric Power Co. en Orix Corp., gevraagd te investeren in de poging om het in moeilijkheden verkerende Toshiba weer op te bouwen. Toshiba's benarde situatie begon met een boekhoudschandaal in 2015, gevolgd door het faillissement in 2017 van haar Amerikaanse dochteronderneming voor kerncentrales Westinghouse Electric Co. Een reeks managementproblemen heeft het bedrijfsimago verder aangetast. In 2021 bleek uit een door de aandeelhouders ingesteld onderzoek dat leidinggevenden van Toshiba hadden samengespannen met het ministerie van Economie, Handel en Industrie om buitenlandse activistische aandeelhouders te weren. 

Potentiële kopers van Toshiba waren eind vorige maand teruggebracht tot twee groepen bedrijven – een onder leiding van Japan Industrial Partners en de andere onder leiding van het staatsfonds Japan Investment Corp. Japan Industrial Partners werkte aanvankelijk samen met Japan Investment in de eerste biedingsronde, maar beëindigde de samenwerking later wegens uiteenlopende standpunten.

Gerelateerde artikelen