Tom Beltman, Marktlink: ‘Familieopvolging sterft langzaam uit’
In de M&A Trend Survey 2022 van de M&A Community en Ansarada vertellen topdealmakers hoe ze naar de markt van de komende twaalf maanden kijken. De resultaten van dit onderzoek zullen einde zomer verschijnen in een speciale digitale editie van M&A Magazine.
Het is nog mogelijk jouw kennis te delen middels een survey. Deze vind je hier. Deelnemen kost maximaal tien minuten en bovendien maak je kans op gratis kaarten voor de M&A Awards op 15 december 2022.
Één van de experts die we al spraken is Tom Beltman, Managing Partner van Marktlink. In 2002 begon hij bij Marktlink Fusies en Overnames samen met studievriend Tim van der Meer. Zij behoorden tot de eerste tien medewerkers en zijn inmiddels Managing Partners van de firma. Marktlink is in die twintig jaar doorgegroeid naar een bedrijf met 170 medewerkers en aan het einde van het jaar is dat 200. Het bedrijf heeft vijf vestigingen in Nederland en ook vier vestigingen buiten Nederland in België, Duitsland, Denemarken en Engeland.
Nu gratis beschikbaar: M&A Trendonderzoek 2024: Inzichten van topdealmakers
Voldoende werk voor overnameadviseurs
Beltman en zijn collega’s beleven gouden tijden. “We zitten echt in de sweet spot met transacties van 10 tot 200 miljoen euro”, vertelt hij. “We begeleiden met name ondernemers die willen verkopen of een bedrijf willen kopen. Mensen krijgen later kinderen, dus de familieopvolging sterft langzaam uit. Al die bedrijven komen uiteindelijk op de markt. En wij zien dat mensen eerder op hun 55e/60e verkopen dan dat ze tot hun 75e blijven zitten. Kortom, het is een enorme markt. Waarbij we ook zien dat de verkoopbereidheid vaak stijgt als er sprake is van onzekerheid in de markt; en onzekerheid is er meer dan genoeg de laatste jaren gezien corona, inflatie, supply chain problemen, oorlog, et cetera.”
Op de vraag of het aantal transacties gaat dalen of stijgen de komende twaalf maanden is Beltman overtuigt van het laatste. “Wij doen al bijna tien jaar marktonderzoek en daar komt uit dat meer dan 70 procent van de ondernemers hun bedrijf wil verkopen binnen tien jaar. En in ongeveer de helft van de gevallen is private equity de koper. En wat is het kenmerk van private equity? Dat ze binnen nu en vijf tot tien jaar het bedrijf ook weer opnieuw gaan verkopen. En iedere deal heeft twee adviseurs nodig. Dus kijkend naar de verkoperskant zal er aanbod genoeg zijn en meer dan voldoende werk voor overnameadviseurs. En aan kopers is ook al jaren geen gebrek. Met name op het gebied van grensoverschrijdende transacties verwachten we enorme groei de komende jaren.”
Een stijging dus volgens Beltman. “Aan onze portefeuille te zien zou ik zeggen een sterke stijging van meer dan tien procent. Echter uiteraard is er sprake van toenemende onzekerheid in de markt; daar merken we nu nog niet de nadelige gevolgen van maar of dat zo blijft voor de rest van 2022 en 2023 is natuurlijk de vraag.”
Vooral supply chain problemen hebben invloed
Over de stijgende rente en torenhoge inflatie is Tom Beltman niet erg bezorgd. “Toen we in 2009 de kredietcrisis hadden, werd bij wijze van spreken elke overname 80 procent gefinancierd door banken, en vervolgens deden banken driekwart jaar helemaal niets meer en kwam de hele markt tot stilstand. Maar dat is nu niet het geval. Ik denk dat ‘slechts’ zo’n 30 tot 40 procent van overnames gefinancierd wordt door banken. Er zijn een hoop alternatieven, dus dat renterisico zal minder impact hebben dan tijdens de kredietcrisis. Daarnaast zal het door het aantrekkelijker worden van vastrentende waarden naar mijn idee geen materiele effecten hebben voor de beschikbaarheid van kapitaal vanuit private equity partijen.”
Wat wel veel invloed zal hebben, verwacht de Managing Partner van Marktlink, zijn supply chain problemen. Beltman: “Wanneer je je producten niet kan leveren, dan gaat dat iets voor je bedrijfsresultaten betekenen. Er zullen ongetwijfeld bedrijven zijn die nu niet kunnen verkopen omdat er een enorme volatiliteit zit in hun bedrijfsresultaten.”
Aan de andere kant, ziet Beltman, is er ook een groep bedrijven die het juist beter doet in onzekere tijden. “Dat hebben we bij corona gezien. Bij sommige ondernemingen gaat het beter, dus die melden zich juist bij uitstek om te praten over verkoop. Onzekerheid in brede zin leidt tot meer transacties. En wat ik al eerder zei, private equity is in de helft van de tijd koper en in de andere helft verkoper. Die raken niet zo snel van de leg; sterker nog die weten historisch dat dit de tijden zijn om het verschil te maken.”
De belangrijkste driver achter de aankomende stijging in transacties is dus volgens Beltman demografisch van aard, namelijk het ‘uitsterven’ van het familiebedrijf. “We zitten al in een verkoopgolf”, besluit de overname-expert. “Een zoon of dochter als de standaard opvolger is niet meer het geval in familiebedrijven. Dat zijn trends die al 20/30 jaar in ontwikkeling zijn. En wanneer er dan meer onzekerheid in de markt is, dan merk je dat dat nog meer versnelling krijgt.”