Toezichthouder stelt voorwaarden aan koffiefusie Mondelez en DE Master Blenders

De Europese Commissie keurt de megafusie tussen de koffie-activiteiten van DE Master Blenders toch goed maar wel onder bepaalde voorwaarden. Dat maakte de Europese toezichthouder vandaag bekend. Door de koffieactiviteiten te bundelen, ontstaat er een nieuw bedrijf dat marktleider Nestlé mogelijk van zijn troon kan stoten.

Eind 2014 startte Brussel een onderzoek naar de geplande fusie van D.E. Master Blenders 1753 en het Amerikaanse voedingsmiddelen- en snackconcern Mondelez International. De Europese Commissie had zorgen dat de samengang tussen de twee bedrijven niet goed zou zijn voor de concurrentie, met name in de koffiemarkt in delen in Europa.

Brussel vreesde dat de fusie negatief zou uitpakken voor consumenten, wat zich zou vertalen in minder keuze en hogere prijzen. Om die zorgen weg te nemen, is Mondelez bereid zijn Carte Noire-activiteiten af te stoten. DEMB zal zijn Merrild-activiteiten in Europa (koffiemerk) verkopen en maakt het in Oostenrijk voor anderen mogelijk om via een licentie koffiepads onder de merknaam Senseo te gaan maken.

DE Master Blenders kwam vorig jaar in handen van de Duitse investeerder Joh. A. Benckiser (JAB). Deze overname van 7,5 miljard euro had vorig jaar plaats. Het Nederlandse koffiebedrijf was toen nog maar enkele maanden aan de beurs genoteerd, nadat het was afgesplitst van het inmiddels niet meer bestaande concern Sara Lee.  

Gerelateerde artikelen